Preskoči na glavni sadržaj

CinEd forum u Zagrebu - tjedan filmskog obrazovanja

Bacači sjenki najavljuju CinEd forum u Zagrebu 6. i 7. travnja, uz niz sjajnih događanja posvećenih filmskom obrazovanju. CinEd je jedan od najsloženijih projekata filmskog opismenjavanja u EU namijenjen širokom spektru korisnika: učiteljima svih smjerova i razina, voditeljima obrazovnih programa, filmskim i audiovizualnim profesionalcima koji žele surađivati u izgradnji europske kulture i obrazovanju mladih ljudi o europskom filmu.

CinEd forum će u Zagrebu okupiti neke od najvažnijih europskih aktera filmskog obrazovanja na predavanjima, panel raspravama i filmskim projekcijama. Fokus će biti na korištenju filma kao alata u nastavi, a u sklopu foruma bit će prikazan novi film u CinEd kolekciji, Strah jesti dušu, vjerojatno najbolje djelo kultnog redatelja R. W. Fassbindera

Pretprogram kreće već u subotu 2. travnja u 11 sati, kad će u kinu Tuškanac biti projekcija i analiza filmskog kluba za srednjoškolce 'Film naopačke'. Projekcija filma Kamen u džepu Joaquima Pinta bit će povod za razgovor i istraživanje puta nastanka filma sa sjedala filmskih snimatelja, direktora fotografije. O svom filmskom putu će pričati Bojana Burnać, nagrađivana direktorica fotografije na filmovima raznih formata, pristupa i budžeta. Više detalja dostupno je na ovoj poveznici

U srijedu 6. travnja u 15 sati na okruglom stolu u Urania - prostoru kreacije gostovat će autori nekih od najboljih novih hrvatskih filmova, Sonja Tarokić i Nebojša Sljepčević. Razgovor o njihovim filmovima Zbornica i Srbenka, o provokaciji kao mogućoj metodi u nastavi te filmu kao sredstvu istraživanja sustava i njegovih problema, vodit će moderatorica Marija Georgiev, filmska autorica i voditeljica edukacija Bacača sjenki. 

Nakon toga, u 17 sati, održat će se prezentacija CinEd projekta i njegove nove interaktivne platforme za gledanje filmova www.cined.eu. Predstavljanje će otvoriti Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekt CinEd će predstaviti Rui Machado, zamjenik ravnatelja Portugalske kinoteke; Nathalie Bourgeois, pedagoška koordinatorica projekta; te Boris Bakal, umjetnički voditelj Bacača sjenki. Novu CinEd platformu će predstaviti Alexandre Ulisses, voditelj inovacija MOG Technologies. 

U četvrtak 7. travnja u 12 sati srednjoškolci će u kinu Tuškanac moći gledati već spomenuti film Strah jesti dušu kultnog redatelja R. W. Fassbindera, nagrađen na Cannes film festivalu, te jedno od najvećih djela novog njemačkog filma sa svojom jednostavnom, ali moćnom prezentacijom društva nakon Drugog svjetskog rata. Iscrtavajući romansu između šezdesetogodišnje Emmi, njemačke čistačice, i četrdesetogodišnjeg Alija, marokanskog gastarbajtera, film istražuje reakcije koje njihova veza izaziva u društvu i, zauzvrat, utjecaj društva na njihov odnos. Snažna i dirljiva priča o netoleranciji i predrasudama, Strah jesti dušu uspijeva biti i nježna romansa i žestoka političko-etička prispodoba. Razgovor prije i poslije projekcije vodit će Karlo Vorih, nagrađivani filmski redatelj. 

Isti dan, u kinu Tuškanac od 16 sati kad će europski stručnjaci za film i edukaciju predstaviti nove CinEd pedagoške alate za korištenje filma u nastavi. Sudjeluju Andrea Reisz, Elina Vitkala, Eva Spilková, Gintė Žulytė, Isabelle Bourdon, Laia Colell, Maria Cascella, Mette Lagerstam, Monica Sebestyen, Ralitsa Assenova, Sebastien Rosenow i Teresa Garcia. O svom radu s filmom kao alatom u nastavi stranih jezika pričat će Ejla Kovačević, renomirana filmska kritičarka i eksperimentatorica te profesorica francuskog jezika.

Za kraj CinEd Foruma, u 18.30 u Tuškancu R. W. Fassbindera Strah jesti dušu prikazuje se ponovno, ali sad za nastavnike, profesore, edukatore, filmske profesionalce i autore, te svu zainteresiranu javnost. Nakon projekcije ćemo razgovarati o korištenju ovog i drugih provokativnih filmova u radu s mladima. Razgovor će moderirati Martin Ganguly, predavač na Tehničkom sveučilištu u Berlinu i voditelj školskog projekta na filmskom festivalu Berlinale, koji će nam nešto reći i svojim iskustva predavanja ovog i drugih Fassbinderovih filmova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

CinEd forum organiziraju Bacači sjenki, uz suorganizaciju Portugalske kinoteke. 

Prezentacije i rasprave 6. i 7. travnja će biti na engleskom jeziku, uz prijevod na hrvatski. Ulaz na sva događanja besplatan. Prijavite se na ovoj poveznici

Link na stranicu CinEd foruma nalazi se ovdje

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.