Preskoči na glavni sadržaj

Chris the Swiss nominiran za Europsku nagradu animacije u čak četiri kategorije

Animirano-dokumentarni film Chris The Swiss redateljice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film) nominiran je u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije. Dodjela nagrada održat će se 8. prosinca u francuskom gradu Lille. 

Pobjednici se u 18 kategorija biraju online glasovanjem koje je za sve članove European Animation Awards (EAA) Akademije otvoreno od 8. do 30. studenog, a pobjednici u svim kategorijama bit će poznati na Emile dodjeli nagrada koja će se održati 8. prosinca u koncertnoj dvorani Le Nouveau Siècle u francuskom Lilleu. Osim Emile nagrada, na svečanosti će biti uručena i Lotte Reiniger nagrada za životno djelo. Dobitnica te nagrade ove godine je Clare Kitson iz Velike Britanije. 

Inače, nagrada Emile se prošle godine dodjeljivala po prvi puta, a riječ je o paneuropskoj inicijativi 40 europskih zemalja koja okuplja profesionalne animatore unutar Europe te slavi raznolikost i izvrsnost europske animacije. 

Dugometražni dokumentarno-animirani film Anje Kofmel nominiran je u četiri kategorije za Europsku nagradu animacije: za najbolji scenarij, najbolju originalnu glazbu, najbolji dizajn likova i pozadine te najbolje oblikovanje zvuka. U svim spomenutim kategorijama za dugometražne filmove, Chris the Swiss se natječe s još četiri naslova. 

Uz Martina Vandasa iz Češke i Alberta Vaquesa iz Španjolske, član međunarodnog žirija ove godine bio je i umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić. Osim toga Šuljić je od 2017. i ambasador EAA za Hrvatsku. 'Chris the Swiss je od nas dobio dvije nominacije - za najbolji scenarij i najbolji dizajn likova i pozadine. Njih ukupno četiri definitivno je ogroman uspjeh za taj film koji je animiran u Zagrebu i na kojem je radio veliki broj naših mladih animatora. Od nagrade očekujem da zadrži karakter slavljenja autorskog i umjetničkog, a nadam se da će u budućnosti pojaćati i broj nominacija za kratkometražni film koji je mnogima (a i meni osobno) i dalje najzanimljivija forma animiranog filma. I ja i još neki ambasadori i/ili članovi EAA boarda radimo na tome. Inače, ambicija ove nagrade je postati najvažnija paneuropska godišnja strukovna nagrada i na dobrom je putu. Jako veliki broj ljudi sa scene ju je prihvatilo objeručke već od prvog izdanja prošle godine (uz sve detektirane probleme) i za sada je podržava. Ipak je to 'Europski Oscar' za animaciju. Za kraj moram naglasiti da postoji ideja deponirana boardu EAA da se jedne godine ceremonija dodjele održi i u Zagrebu (ceremonije su planirane da će 'šetati' po europi) ali to već ovisi i o podršci grada i HAVC-a. Ali o tom, po tom.' izjavio je Daniel Šuljić

Chris the Swiss, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film) je debitantsko dugometražno ostvarenje redateljice Anje Kofmel koja potpisuje i scenarij. Okosnica priče i predložak za subjektivno ispričani animirani film je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. 

Film je premijerno prikazan u Cannesu ove godine, u sklopu programa 'Tjedan kritike', a domaća publika imala ga je do sada prilike vidjeti na Animafestu, u Motovunu i u Opatiji. Uz to, Chris the Swiss je prikazan na festivalima u Annecyju, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu te na Kosovu, gdje je i nagrađen, kao i na Europskom festivalu fantastičnog filma u Strasbourgu, na kojem je u rujnu osvojio nagradu Zlatna roda (The Golden Stark) za najbolji animirani film. 

Cjeloviti popis nominacija i ostale detalje o Europskoj nagradi animacije možete pronaći na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Chris the Swiss

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.