Preskoči na glavni sadržaj

Četvrti Rendez-vous au cinéma: šest odličnih francuskih filmova u 26 nezavisnih kina diljem Hrvatske

I ove godine za svoj filmski rendes možete odabrati filmove različitog žanra – od romantične drame, horora, komedije, do filma za mlade te dokumentarnog, ali i animiranog filma za djecu. Program se u 26 nezavisnih kina diljem zemlje održava od 1. pa sve do 23. listopada. 

U sklopu četvrtog po redu Rendez-vous au cinéma prikazat će se šest francuskih filmskih hitova. Osim kultne romantične drame francuskog novog vala u režiji Françoisa Truffauta Jules i Jim i njihovog neobičnog ljubavnog trokuta do 23. listopada na platnima kina diljem Hrvatske prikazat će se još pet sjajnih francuskih igranih, animiranih i dokumentarnih naslova. 

Jules i Jim priča je o dvojici najboljih prijatelja – Nijemac Jules (Oskar Werner) i Francuz Jim (Henri Serre) dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama koje s lakoćom mijenjaju – sve dok ne upoznaju zanosnu Catherine (Jeanne Moreau), čija ih pojava potpuno impresionira. Catherine unosi lepršavost, ali i nemir u njihove živote jer se obojica zaljubljuju u nju. Ona se odlučuje udati za Julesa, no to je tek početak njihove neobične priče.

Uz Truffautov Jules i Jim, na programu je i crno bijeli horor film Oči bez lica čiju režiju potpisuje Georges Franju, a glavnu žensku ulogu tumači Alida Valli, talijanska glumica rođena u Puli, po kojoj je nazvano pulsko kino. Uz romantičnu ljubavnu dramu i horor, program Rendez-vous au cinema donosi i suvremenu francusku crnohumornu komediju Pacijenti, o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh koje uz nadu i prijateljstvo podnosi nakon teške sportske nesreće u bazenu. 

Na repertoaru je i film za mlađu populaciju Iz sve snage, teen drama redatelja Chada Chenougae o šesnaestogodišnjaku Nassimu smještenom u udomiteljsku obitelj gospođe Cousin. Nassim se odbija asimilirati s drugim štićenicima te izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja, a za sve što se treba pobrinuti je da se ta dva života, stvarni i izmišljeni nikada na sretnu.

Za sve ljubitelje dokumentarnog filma na programu je film Pregled: priča o stvaranju, redatelja Thierryja Demaizièrea i Albana Teurlaija. Film donosi priču o mladom umjetničkom direktoru Pariške Opere, Benjaminu Millepiedu, koji se proslavio koreografijom za Oscarom nagrađen film Crni Labud, te prikazuje njegovu strast, ljepotu kreacije i donosi tisuće proba za njegovu prvu produkciju baleta u najprestižnijoj Pariškoj Operi.

Za najmlađu publiku program Rendez-vous au cinéma donosi animiranu uspješnicu s ovogodišnjeg izdanja Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma, film Veliki zli lisac i druge priče koji će razbiti mit o idili i mirnoći francuskoga sela. Ova rukom nacrtana i oslikana francuska animirana komedija šarmantan je film u kojem će uživati mali i veliki.

Program Rendez-vous au cinéma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.

Rasporede projekcija potražite na internetskoj i Facebook stranici svakog pojedinačnog kina.

Rendes vam zakazujemo u: Dom kulture Grada Preloga, Kinoteka Zlatna vrata, Kino Gaj Varaždin, Kino Valli, Kinematografi Dubrovnik, Kinoklub Šibenik MUŠ, Kino 30. svibnja, Daruvar, Kino Ivanec, Kino Moslavina Kutina, Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kino Pazin, Kino Slatina, Kino Zelina, Kino Gorica Velika Gorica, Kino Zabok, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, Kino Pobjeda Metković, Centar za kulturu Čakovec, Kino TuškanacKino Europa, MM centar, Kino Kinoteka, Kino Samobor, Kino Marof, Kino UraniaArt-kino Metropolis

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.