Preskoči na glavni sadržaj

Četiri kratkometražna filma u natjecateljskom programu festivala u Vilniusu

U natjecateljski program kratkometražnih filmova 20. međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu "Kino Pavasaris", u kojem se prikazuju i natječu 32 ostvarenja iz zemalja Centralne i Istočne Europe, ušla su četiri hrvatska naslova: Kokoška redateljice Une Gunjak, Tlo pod nogama Sonje Tarokić, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija i Odvajanje Nine Violić. Uz ove, u ostalim će se programima prikazati Otok ljubavi Jasmile Žbanić, Takva su pravila Ognjena Sviličića, dokumentarac Goli Tihe K. Gudac te manjinske hrvatske koprodukcije Ničije dijete Vuka Ršumovića i Itsi Bitsi Olea Christiana Madsena. 

Nagrađivana Kokoška Une Gunjak, nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, govori o djevojčici Selmi kojoj otac u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film je dosad osvojio više od 20 festivalskih nagrada, a dobio je i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. Tlo pod nogama u režiji Sonje Tarokić na prošlogodišnjem 12. ZFF-u osvojio je Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice, a bavi se kušnjom obitelji uzrokovanom financijskim problemima oca koji ih je dugo tajio. Poklon predsjednika Nixona u režiji Igora Šeregija priča je o Peđi i Stipi, niskorangiranim obavještajcima unutar JNA koji dobivaju zadatak prevesti poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona drugu Titu u njegovu ljetnu rezidenciju na Brijunima. Kratkometražni igrani film scenaristice, redateljice i glumice Nine Violić Odvajanjekoji će svoju međunarodnu premijeru imati upravo na ovom festivalu, pred kameru iznosi vrtloge nemira i tjeskobe koji ključaju ispod majčinske ljubavi i brige te istražuje kako se u suočavanju s mogućim gubitkom ili odvajanjem od djeteta osjeća majka. 

U ostalim programima festivala bit će prikazano još pet naslova. Otok ljubavi u režiji Jasmile Žbanić nastao je kroz Produkciju Živa iz Hrvatske, Komplizen Film iz Njemačke, Okofilm iz Švicarske i Deblokadu iz Bosne i Hercegovine, a u glavnom gradu Litve prikazat će se u sklopu programa Viasat Comedies. Takva su pravila prikazuje se u programu Festival's Favourites. Režiju potpisuje Ognjen Sviličić, a glavni glumac Emir Hadžihafizbegović za glavnu mušku ulogu u filmu nedavno je nagrađen na 43. međunarodnom filmskom festivalu - FEST održanom u Beogradu. Prvijenac Tihe K. Gudac Goli prikazuje se u programu Documentaries.Colorful life. Priča je to o suočavanju s obiteljskom prošlošću koju je obilježio boravak njezina djeda u političkom logoru Goli otok. 

 Ničije dijete prikazuje se u kategoriji New Europe - New Names. Ova manjinska srpsko-hrvatska koprodukcija redatelja i scenarista Vuka Ršumovića govori o stvarnom dječaku kojeg su duboko u planinama u Bosni i Hercegovini pronašli lovci u proljeće 1988. godine i koji je potom završio u domu za nezbrinutu djecu u  Beogradu. Dansko-hrvatska koprodukcija redatelja i scenarista Ole Christiana Madsena Itsi Bitsi prikazuje se u sklopu programa Masters. Film je biografska priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještena u 1960-te godine. 

Međunarodni filmski festival u Vilniusu "Kino Pavasaris", koji se održava od 19. ožujka do 2. travnja, jedan je od najistaknutijih i najiščekivanijih kulturnih događanja na Baltiku čija publika broji preko 40.000 gledatelja. Povodom svoje dvadesete obljetnice festival je pripremio bogat program filmskih poslastica iz cijeloga svijeta popraćen radionicama, specijalnim tematskim programima i popratnim događanjima. Bit će prikazano preko 200 filmskih naslova podijeljenih u dvadesetak programa. 

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Kokoška, Tlo pod nogama, Poklon predsjednika Nixona i Odvajanje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.