Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska filma na Međunarodnom filmskom festivalu Guanajuato u Meksiku

Na 21. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Guanajuato prikazat će se četiri hrvatska filma. Biciklisti Veljka Popovića i 'Stranac' u mojoj glavi Petre Balekić uvršteni su u natjecateljski program, dok će se U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Lovettovi Igora Bezinovića prikazati u nenatjecateljskim sekcijama. Festival se osim u gradu Guanajuato održava i u San Miguelu, a traje od 20. do 29. srpnja. 

Biciklisti Veljka Popovića i 'Stranac' u Mojoj Glavi Petre Balekić na 21. Međunarodnom filmskom festivalu Guanajuato natječu se za najbolji kratki animirani film. Projekcija Biciklista na rasporedu je 21., 22. i 27. srpnja, a film 'Stranac' u mojoj glavi prikazuje se 22. i 28. srpnja.  

Režiju, scenarij i montažu Biciklista potpisuje Veljko Popović, a riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film je nastao u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. 

'Stranac' u mojoj glavi animirani je pokušaj autoričine rekonstrukcije Camuseva 'Stranca', romana koji je čitala prije dvanaest godina. Uz režiju, Petra Balekić potpisuje scenarij, animaciju i montažu dok je za  oblikovanje zvuka i glazbu bio zadužen Vjeran Šalamon. Producenti su Aleksandar Battista Ilić i Vinko Brešan, a film je nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma. 

Kratkometražni igrani film U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović jedan je od pet filmova uvršten u nenatjecateljski program Mexicannes Showcase, a projekcije filma održat će se 24. i 25. srpnja. Film je nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Slovenskog filmskog centra. Uz Antonetu Alamat Kusijanović scenarij potpisuje i Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn.

U programu izvan konkurencije naziva Midnight Madness prikazuje se kratkometražni dokumentarni film redatelja Igora Bezinovića Lovettovi. Film je na rasporedu 22. i 27. srpnja. Film su producirali Igor Bezinović, Bojan Kanjera i Jure Pavlović (Sekvenca), a za kameru je bio zadužen Danko Vučinović. Montažu je radio Jan Kemsche, zvuk je oblikovao Martin Semenčić, grafičko oblikovanje djelo je Petre Zlonoge, dok glazbu potpisuje Mislav Kljenak.

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Srednjoj Americi za mlade filmaše. Osim projekcija filmova, na festivalu su organizirane i radionice, konferencije i koncerti, a sav sadržaj je besplatan. Svi filmovi koji se natječu na festivalu imaju prilike osvojiti novčanu nagradu. 

Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici.

Naslovna fotografija: scene iz filmova 'Stranac' u mojoj glavi, Biciklisti, U plavetnilo, Lovettovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.