Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska dokumentarca u konkurenciji 16. Sarajevo Film Festivala

Od sedamnaest filmova koji su ušli u natjecateljski program dokumentarnih filmova nadolazećeg 16. izdanja Sarajevo Film Festivala čak četiri su hrvatska - Ciklusi Vladimira Gojuna, Mila traži Senidu Roberta Zubera, Poplava Gorana Devića i Zajedno Nenada Puhovskog.

Gojunov, Zuberov i Devićev film na festivalu će imati svoje svjetske premijere, dok će film Nenada Puhovskog, prikazan na posljednjem izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), na festivalu u Sarajevu imati svoju bosanskohercegovačku premijeru.

Ukratko o domaćim filmovima u konkurenciji:

Ciklusi Vladimira Gojuna nastali su u produkciji Nukleus filma, a govore o borbi mladog Joška sa malignim tumorom i njegovom najboljem prijatelju koji kamerom bilježi najintimnije trenutke te iscrpljujuće borbe. Ponekad to nisu najzgodniji trenuci za Joška dok nerijetko za obojicu to biva najučinkovitija terapija.
 

Mila traži Senidu Roberta Zubera, autora hvaljenog dokumentarca Slučajni sin, nastao je u produkciji Maxima filma (koproducenti HRT, Propeler film, Pro.ba, Baš Čelik, Emotionfilm)  te govori o Mili Janković (Senida Bećirović), djevojčici nestaloj u svibnju 1992. godine, kada su u njeno mjesto Caparde u Bosni i Hercegovini ušle srpske vojne snage. Pedeset mještana, među njima i njena majka Senada i starija sestra Sanda, nestalo je ili je ubijeno. Šesnaest se godina vjerovalo da je i tada devetomjesečna Senida doživjela istu sudbinu. O tomu svjedoči i spomenik ubijenima i nestalima koji se nalazi u obližnjem mjestu Hajvazi, a na kojem je uklesano i Senidino ime. No, Senidina priča je ipak nastavljena. Godine 1993. malu Senidu smještaju u beogradsku obitelj Janković, u dom Živke i Živana, no pod drugim imenom - Mila Janković.

Poplava autora Gorana Devića nastao je u produkciji Petnaeste umjetnosti i Centra za mirovne studije. Film je radnjom smješten u Kosinj i okolna sela koja, radi velikih kiša i otapanja snijega, svakih dvadesetak godina zadesi poplava velikih razmjera. Sela koja su inače udaljena nekoliko kilometara od rijeke Like su pod vodom. Cijela regija postaje golemo jezero koje međusobno može komunicirati jedino čamcima. Film prati sudbine dvojice volontera Slavka, hvatskog ratnog branitelja i Milana, volontera iz srpskog sela. Film prati ljudske i međunacionalne odnose u jednoj maloj zajednici u potpuno neuobičajenim okolnostima.

Zajedno, nastao u produkciji Factuma, bio je već prikazivan u hrvatskim kinima. U filmu redatelj Nenad Puhovski pokušava doprijeti do srži ljubavi i želje za ljubavlju preko pet veoma različitih priča o ljudima koji jesu ili žele biti u vezi.

O svim filmovima u dokumentarnoj selekciji festivala možete pogledati ovdje.

Sarajevo Film Festival ove će se godine održati od 23. do 31. srpnja 2010.

Naslovne fotografije: Zajedno i Mila traži Senidu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.