Preskoči na glavni sadržaj

Četiri domaća naslova na Filmfestu u Dresdenu

U natjecateljskom programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Dresdenu Filmfest prikazat će se manjinske koprodukcije Deer Boy u režiji Katarzyne Gondek, Sretno, Orlo! Sare Kern i U međuvremenu Mate Ugrina dok se Ježeva kuća prikazuje u posebnom programu festivala. 30. izdanje Filmfesta ove se godine održava od 17. do 22. travnja.

Deer Boy redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj je s hrvatske strane sudjelovala Filmska udruga Motion. Film je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja, a zatim i u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Sundance. Riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora.

Slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija Sretno, Orlo! u režiji Sare Kern govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljevog malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija). 

Mate Ugrin, u svojim kratkometražnim filmovima istražuje prostore koji se nalaze izvan utabanih tokova povijesti, malena mjesta koja se nalaze na istinskoj periferiji jer se u njima prošlost još nije dovršila, a budućnost nikada neće ni stići. Takav je i U međuvremenu nastao u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je R44). 

Uz navedene filmove koji se prikazuju u natjecateljskim, u posebnom programu prikazat će se višestruko nagrađivana animirana basna Ježva kuća koja nastaje u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji, a za koju režiju i scenarij potpisuje Eva Cvijanović. Film je inspiriran dječjim klasikom Branka Ćopića, a od svoje premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, na kojem je osvojilo posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, do danas ne prestaje nizati nagrade. Ježeva kuća nastala je u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Svi navedeni naslovi podržani su od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden osnovan je 1989. godine, tik prije ujedinjenja Njemačke. Fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih festivala ove vrste u Njemačkoj. Ima vrlo bogat nagradni fond, koji ukupno iznosi više od 60.000 eura. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Deer Boy; Sretno, Orlo!; U međuvremenu i Ježeva kuća

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.