Preskoči na glavni sadržaj

Četiri domaća naslova na 12. Crossing Europe Film Festivalu

U sklopu 12. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Crossing Europe koji se od 23. do 28. travnja održava u Linzu prikazat će se dugometražni filmovi Cure – Život druge u režiji Andree Štake, Kosac redatelja Zvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena Sviličića i kratkometražni film Tlo pod nogama Sonje Tarokić. 

Radnja psihološke drame Cure – Život druge u režiji Andree Štake odvija se u periodu nakon opsade Dubrovnika, a u njoj se miješaju stvarnost i fantazija. Film je inspiriran istinitom pričom o dvije djevojke koje su otišle same na brdo Petka, otkud se vratila samo jedna. Nagrađivani Kosac Zvonimira Jurića predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći u izoliranom hrvatskom selu i međusobno su povezane postupno gradeći realističnu sliku života radnika u poljoprivrednom kombinatu Ive, ali i čitavog kraja, koji je, jednako kao Ivo, ostao zaustavljen i zarobljen ratom. Filmskoj atmosferi s elementima trilera pridonijela su glumačka ostvarenja Ive Gregurevića i Mirjane Karanović. Film Takva su pravila Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. 

Ova tri dugometražna naslova prikazat će se u programu European Panorama. Riječ je o programu u sklopu kojeg se prikazuju filmovi koji su tijekom prošle godine stekli međunarodno priznanje, onima koji su nagrađeni na drugim filmskim festivalima i onima koji će se premijerno predstaviti austrijskoj publici. 

Osim ova tri dugometražna naslova u sklopu programa Cinema Next Europe prikazat će se i kratkometražno ostvarenje Tlo pod nogama Sonje Tarokić. Film koji je na prošlogodišnjem 12. ZFF-u osvojio Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice bavi se kušnjom obitelji uzrokovanom financijskim problemima oca koji ih je dugo tajio. Program Cinema Next Europe fokusiran je na nove europske talente i djeluje kao platforma za razmjenu ideja i umrežavanje. 

Na Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe ove godine prikazat će se više od 160 filmova uključujući 109 premijera od kojih su 42 svjetske. Festival kojim upravlja Christine Dollhofer prošle je godine posjetilo više od 20.000 ljudi, a ove ih se godine očekuje još i više. 

Detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: vizual festivala; scene iz filmova Cure – Život druge i Tlo pod nogama 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.