Preskoči na glavni sadržaj

Čekaj me Damira Markovine najbolji film 4. Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu završen je četvrti međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC). Žiri je glavnu festivalsku nagradu dodijelio hrvatskom autoru Damiru Markovini za film Čekaj me.

"Zbog nježnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, obiteljskih odnosa i starenja te sposobnosti da nadiđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodjeljuje glavnu nagradu filmu ‘Čekaj me’ Damira Markovine”, naveli su članovi žirija u obrazloženju odluke.

Međunarodni žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u Natjecateljskom programu djelovao je u sastavu: filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari.

Posebno priznanje u istom programu dodijeljeno je filmu Brotherhood talijanskog autora Francesca Montagnera

Čekaj me srednjometražni je dokumentarni studentski film koji prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svojoj najstarijoj pripadnici želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kad ona to ne želi. To je priča o odnosu između majke i kćeri u poznim godinama, trajno razdvojenih fizičkom granicom nastalom uslijed ratova na Balkanu, i o njihovom odnosu prema neizbježnoj smrti jedne od njih.

Film je režirao Damir Markovina, koji potpisuje i scenarij te kameru. Za montažu je bila zadužena Elena Radošević, a za oblikovanje zvuka Nina Džidić Uzelac. Film nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti (ADU), a koproducent je Osoba D. 

Publika 4. Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala, koji se održavao 10. do 14. rujna u Sarajevu i online, imala je priliku gledati 23 dokumentarna filma prikazana u četiri selekcije: Natjecateljski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc.  

Direktor festivala Edhem Fočo, prilikom svečanosti zatvaranja, zahvalio je publici na interesu za projekcije na ovogodišnjem izdanju.

“Zahvalni smo i jako nam je drago što smo uspjeli vratiti publiku u kina. Autori su također bili prezadovoljni zbog ponovne interakcije s publikom, a svi gosti festivala imali su pozitivne reakcije”, rekao je Fočo.

Više detalja o nagradama AJB DOC-a možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Čekaj me

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.