Preskoči na glavni sadržaj

Cannes 2020: festival se neće održati ni u srpnju; sajam je prebačen online, paralelni programi otkazani

73. izdanje filmskog festivala u Cannesu ipak se neće moći održati u srpnju, kao što se razmatralo sredinom ožujka. Festivalski sajam Marché du Film prebačen je online, a prestižni paralelni programi (15 dana autora/Quinzaine des réalisateurs, Tjedan kritike/La Semaine de la Critique i l'ACID) su otkazani.

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da su zabrane svih masovnih okupljanja, zbog pandemije koronavirusa, na snazi sve do sredine srpnja, Filmski festival u Cannesu ipak se ne može održati ni tada. 

"Priznajemo da održavanje festivala krajem lipnja ili početkom srpnja sada više nije opcija. Teško je pretpostaviti da će se festival ove godine održati u svom originalnom obliku. No, počeli smo pregovarati s mnogim profesionalcima u Francuskoj i u inozemstvu. Svi se slažu da festival u Cannesu, koji je važan dio filmske industrije, mora istražiti sve opcije kako bi mogao poduprijeti filmsku 2020. godinu", stoji u službenom priopćenju Filmskog festivala u Cannesu koji se prvotno trebao održati od 12. do 23. svibnja.

Bez obzira na sve, dodaju, festival i sajam koji se u sklopu njega inače održava, Marché du Film, nastavit će dokazivati važnost uloge koju imaju film, umjetnici, profesionalci, kina i publika, a ostale novosti nastavit će redovno komunicirati. 

Sajam Marché du Film, koji godišnje privuče više od deset tisuća akreditiranih profesionalaca, ove će se godine održati od 22. do 26. lipnja online. Sve detalje o tome kako će on izgledati možete pronaći na ovoj poveznici

"Online sajam ne može zamijeniti iskustvo pravog, ali digitalnim ćemo izdanjem rekreirati dio njegove suštine. Filmskim profesionalcima ponudit ćemo učinkovitu i suvremenu platformu za prikazivanje i kupnju filmova, financiranje projekata i upoznavanje potencijalnih partnera. Eksperimentiramo i s novim modelom sajma koji bi omogućio filmašima, koji dosad nisu imali sredstva ni vremena da dođu u Cannes, da na njemu sudjeluju", rekao je Jérôme Paillard, direktor sajma. 

Prestižni programi koji se svake godine odvijaju paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu - 15 dana autora/Quinzaine des réalisateurs, Tjedan kritike/La Semaine de la Critiquel'ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion/Association for the Distribution of Independent Cinema), su otkazani. 

"Nemoguće je predvidjeti razvoj događaja zbog zdravstvene krize s kojom se trenutno suočavamo. Svaki od paralelnih programa, u dogovoru s Filmskim festivalom u Cannesu, traži najbolje načine na koje mogu pružiti potporu filmovima koji su prijavljeni na njihovo ovogodišnje izdanje", poručili su u zajedničkom priopćenju organizatori paralelnih programa. 

Naslovna fotografija preuzeta je sa službene stranice www.festival-cannes.com
(*73rd Festival de Cannes © Antonin Thuillier / AFP)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.