Preskoči na glavni sadržaj

Brojni inozemni i domaći stručnjaci filmske industrije na trećem izdanju konferencije PROFilm Days

U srijedu, 10. studenog, s početkom u 9 sati započinje treće izdanje filmske konferencije, PROFilm Days, koju organizira Zagrebački filmski ured u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Konferencija obrađuje ključna pitanja iz audiovizualne industrije s brojnim inozemnim i domaćim stručnjacima, a zbog COVID-19 pandemije održat će se virtualno. 

Konferencija se održava uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu, stoga će uvodnim riječima treće izdanje PROFilm Daysa, uz ravnatelja HAVC-a Chrisa Marcicha, otvoriti državni tajnik Krešimir Parl i savjetnik pročelnice Ureda za kulturu Nikola Stojadinović

Odmah nakon službenog dijela, u virtualni studio 'ulazi' svjetski priznati producent Paul Ritchie, dobitnik nagrade Oscar za film Milijunaš s ulice. Ritchie je u Hrvatskoj snimao nekoliko projekata, a serija McMafia osvojila je i nagradu Emmy. Ove godine vratio se i snimio britansku špijunsku seriju Slučaj Ipcress (The Ipcress File). Na konferenciji će reći nešto više o svom iskustvu snimanja u Hrvatskoj, a u tome će mu, u ulozi moderatorice, pomoći voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda Mia Pećina Drašković koja je s Ritchijem surađivala upravo na McMafiji. 

Pandemija nije imala loš utjecaj na sve žanrove audiovizualnih djela. Dapače, dosta se pisalo o podatku kako je animacija jedina grana industrije koja je nastavila s radom čak i za vrijeme potpunog zatvaranja. Da li je to stvarno tako i ako je, što je pogodovalo nastavku rada animacije, ali i što se zbog toga promijenilo otkrit će nekoliko panelista: David Doutel i Vasco Sá, suosnivači uspješnog BAP studija za animaciju iz Portugala, te Bruno Razum, redatelj nagrađivanog animiranog filma Vidiš li ih ti? koji će se i prikazati. Panel službenog naziva "Animacija – pobjednik Covida" počinje u 10 sati, a moderator je Draško Ivezić, pulski redatelj animiranih filmova i vlasnik studija Adriatic Animation.

Još jedna značajna tema koja će okupiti najbolje domaće stručnjake je industrija videoigara koja je u vrtoglavom uzletu već nekoliko godina. Koliko je industrija videoigara važna za Hrvatsku i što tijela javnosti mogu učiniti da bude još jača, koji su izazovi u industriji videoigara u Hrvatskoj, hoćemo li uskoro dobiti novi Nanobit – neka su od pitanja na koja će pokušati odgovoriti Andrej Kovačević, direktor tvrtke Exordium Games koji će preuzeti i ulogu moderatora, Aleksandar Gavrilović, tajnik CGDA i direktor domaćeg studija Gamechuck, Ante Vrdelja, voditelj poslovnog razvoja koji trenutno radi za kanadski Big Blue Bubble i Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a. Panel počinje u 11 sati.

Odmah nakon gaming industrije, program se nastavlja u 11.45 sati s predstavljanjem Ozane Ramljak, pročelnice dva preddiplomska stručna studija; filmske i televizijske režije i produkcije i transmedijske dramaturgije pri Sveučilištu VERN. Ozana će predstaviti drugačiji pristup sveučilišnom obrazovanju u području filma, televizije i multimedije.

U 12.05 sati slijedi predstavljanje filma koji je ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar – Tereza37. Na predstavljanju će sudjelovati redatelj Danilo Šerbedžija te producentica Irena Marković. U ulozi moderatora bit će Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala.

Konferencija se nastavlja nakon kratke pauze i od 13.30 sati priča se o još jednom žanrovskom pobjedniku pandemije – dokumentarnom filmu. "Boom dokumentaraca" naziv je panela koji će secirati tezu da je najveća gledanost u posljednjih godinu i pol dana zabilježena u žanru dokumentarnog filma. Sugovornici na tu temu će biti Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa,  redateljica Katarina Zrinka Matijević, filmska urednica na HRT-u Branka Papić i moderatorica Sanja Borčić iz Zagreb filma.

U 14 sati na rasporedu je još jedan važan panel u kojem će tema razgovora biti Murina. Ovaj debitantski uradak redateljice Antonete Alamat Kusijanović nagrađen je na filmskom festivalu u Cannesu prestižnom nagradom Zlatna kamera (Camera d'Or), a na panelu će uz redateljicu pričati i producent filma Danijel Pek uz moderatorsku palicu Tanje Blažević iz HAVC-a.

DUART Platforma prva je digitalna platforma za filmske profesionalce u regiji i u polusatnom predavanju predstavit će ju CEO tvrtke Sanja Drakulić. Predstavljanje platforme počinje u 14.45 sati.

Uslijed pandemije, veliki izazov je i organizirati filmske festivale s propisanim razmakom i brojnim drugim epidemiološkim mjerama. Upravo o tome pričat će organizatori i predstavnici nekih od najvećih filmskih festivala u Hrvatskoj (Pula Film Festival, Motovun Film Festival, ZagrebDox i Animafest) koji će u 45-minutnom panelu ispričati svoja iskustva iz 2021. godine. Panel počinje u 15.15 sati.

Location Manager Guild Intl. (LMGI) u 16 sati započet će panel o izazovima traženja lokacija u 21. stoljeću, a više o tome će reći location manageri s višegodišnjim iskustvom rada na velikim i svjetski poznatim projektima. Moderator je sam predsjednik LMGI-ja, John Rakich, a u diskusiji sudjeluje i Tomislav Peleski, location manager koji je član spomenute udruge. 

U 16.45 sati slijedi predstavljanje još jedne obrazovne udruge; Centra za filmsku i televizijsku dizajn produkciju, a predstavit će ga poznata kostimografkinja Željka Franulović.

U virtualni studio u 17 sati dolazi poznati producent s više od 50 projekata u svojoj karijeri, od kojih su neki višestruko nagrađivani – Todd Harris. Poznat je po filmovima Djeca su dobro (The Kids Are All Right) koji je osvojio Zlatni Globus i Čikaška sedmorka (The Trial of the Chicago 7) koji je bio nominiran za Oscara, uz još mnogobrojne naslove snimane diljem svijeta.

Konferenciju će privesti kraju predstavljanje jednog od najznačajnijih projekata u 2021. godini  - Kino Magistrala. “Kino Magistrala od Rijeke do Dubrovnika” kao partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik, jedan je od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA. Predstavljanje počinje u 17.45 sati, uz vodstvo koordinatora projekta Alena Munitića.

Službeni dio konferencije završava u 18 sati, a svi registrirani sudionici imat će priliku od 20 sati pogledati hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, film redatelja Danila Šerbedžije, Tereza37.

Registrirati se možete na OVOJ poveznici. Nakon registracije na svoju e-mail adresu dobit ćete poveznicu za gledanje konferencije. Sve novosti pratite na službenoj Facebook stranici Zagrebačkog filmskog ureda.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.