Preskoči na glavni sadržaj

Brojni domaći naslovi na 61. izdanju DOK Leipziga

Dugometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Gorana Devića Na vodi dio je međunarodne konkurencije 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu koji se održava od 29. listopada do 4. studenog. Osim Devićevog djela koje će u Liepzigu doživjeti svoju svjetsku premijeru, na festival je uvršetno još šest hrvatskih naslova.

Na vodi je dokumentarni film Gorana Devića, nastao u produkciji Hrvoja Osvadića (Petnaesta umjetnost) te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Devićev uradak nalazi se u međunarodnom natjecateljskom programu DOK Leipzig festivala.

Osim Na vodi, koji će na njemačkom festivalu doživjeti svoju svjetsku premijeru, posjetitelji DOK Leipziga imat će prilike pogledati još šest hrvatskih naslova. 

U međunarodni program uvršten je dokumentarni film Nebojše Slijepčevića Srbenka te Lijek redateljice Ane Opalić

U istoj sekciji nalaze se i hrvatske manjinske i većinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Dani ludila u režiji Damiana Nenadića hrvatske produkcije (Restart) nastao u koprodukciji sa Slovenijom (Petra Pan Film Production), hrvatsko-švedski IKEA za YU (hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić te Chris the Swiss Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus film).

Međunarodni program DOK Leipziga posvećen je priznatim dokumentarnim filmovima kratkog i dugog metra raznih tematika koji će se natjecati za naklonost publike. 

Osim toga, 1. i 4. studenog na rasporedu je projekcija filma Kolač Daniela Šuljića iz 1997. u sekciji posvećenoj maštovitim animiranim filmovima koji govore o ljudima, životu i smrti. 

Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig osnovan je 1955. godine te je ujedno i najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu. Od samih svojih početaka DOK Leipzig organizira brojne programe posvećene kratkometražnim i dugometražnim filmovima ovih žanrova, regionalne fokuse, sadržaje povijesnog karaktera te master classeve kao i različita popratna događanja. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Na vodi, Srbenka i Dani ludila

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.