Preskoči na glavni sadržaj

Brojni domaći filmovi na festivalu Eastern Neighbours u Hagu

Niz domaćih naslova prikazat će se u Hagu u sklopu ovogodišnjeg izdanja Eastern Neighbours Film Festivala koji se održava od 7. do 11. studenog. Osim toga, u sklopu programa 'ENFF na putu', u Amsterdamu će 31. listopada biti održana projekcija filma Muškarci ne plaču, a jedan od glavnih glumaca, Leon Lučev odgovarat će na pitanja gledatelja te će kasnije održati i masterclass

Na Eastern Neighbours Film Festivalu, u četiri različite sekcije, prikazat će se jedanaest hrvatskih produkcija i koprodukcija. U programsku sekciju 'Uzbudljiva aktualna kinematografija' (Exciting, Current cinema) uvršten je dugometražni igrani film Bobe Jelčića Sam Samcat. U istoj sekciji nalaze se i manjinske hrvatske koprodukcije Žaba Elmira Jukića (koprodukcija BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije; hrvatski koproducent je Propeler Film), Ivan Janeza Burgera (koprodukcija Slovenije i Hrvatske; hrvatski koproducent je Propeler Film), Dede Mariam Khatchvani (nastao u koprodukciji Gruzije, Katra, Irske, Nizozemske i Hrvatske; hrvatski koproducent je MP filmska produkcija) te Rudar Hanne Antonine Wojcik Slak s Leonom Lučevom u glavnoj ulozi (nastao u slovensko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji; hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus Film). 

Lučev glumi u još jednom filmu iz iste programske cjeline. Tako je u petak, 9. studenog, na rasporedu u Hagu dugometražni igrani film nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji Muškarci ne plaču Alena Drljevića (hrvatski koproducent je Produkcija Živa). No film će svoju nizozemsku premijeru doživjeti već 31. listopada u Amsterdamu, u sklopu programa 'ENFF na putu' (ENFF On Tour), gdje će Lučev nakon projekcije odgovarati na pitanja gledatelja. Hrvatski će filmaš istoga dana održati i masterclass

'Aktivacijom sudionika, pokušat ću sažeti i na praktični način prikazati vlastiti kreativni rad i istraživanja u polju filma. Napravit ću to iz raznih perspektiva; iz perspektive glumca, redatelja, producenta i scenarista, kao i iz pedagoške perspektive', rekao je Lučev, a stoji u službenoj objavi festivala. 

U sekciji naziva 'ENFF otkrića' (ENFF Discoveries) prikazuju se kratkometražni igrani filmovi Marija Jurja Primorca i Predmeti koji tonu Filipa Peruzovića te kratkometražni animirani film Stranac u mojoj glavi Petre Balekić

U sekciji 'Dokumentarni filmovi potiču debate' (Documentaries Open Debates) prikazuje se dugometražna dokumentarna hrvatska manjinska koprodukcija Kada dođu svinje redateljice Biljane Tutorov (koprodukcija Srbije, Hrvatske i BiH; hrvatski koproducent je Kinematograf). 

Dugometražni dokumentarni film iz 2009. godine redateljice Marine Andree Škop, Sevdah, nastao u koprodukciji s Bosnom i Hercegovinom, prikazuje se kao posebna projekcija (Special Screening). 

Više detalja o programu festivala te o samom festivalu pronađite na njegovoj službenoj stranici

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Festival prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sam Samcat; Muškarci ne plaču; Marija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.