Preskoči na glavni sadržaj

Branko Ivanda i Danilo Šerbedžija dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 7. svibnja 2021. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobio je redatelj Branko Ivanda, a godišnja nagrada pripala je redatelju Danilu Šerbedžiji za dugometražni igrani film Tereza37

Popis svih dobitnika možete pogledati na stranici Ministarstva kulture i medija

Filmski i TV redatelj i scenarist Branko Ivanda (1941.) diplomirao je filmsku i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je od 1980. docent, a od 1985. redoviti profesor filmske i TV režije. Na Sveučilištu Kalifornije (University of California) u Los Angelesu predavao je od 1985. do 1990. godine. Ivanda je na filmu debitirao 1969. modernističkim filmom Gravitacija ili fantastična mladost Borisa Horvata, a 1970-ih se posvetio radu na televiziji. Više od trideset godina režirao je igrane TV filmove, drame, glazbene emisije, dokumentarne i promotivne filmove, a katkada je radio i za kazalište. Režirao je filmove Noć poslije smrti (1975.), Prijeki sud (1978.), Zločin u školi (1982.), TV film Sestre (1992.), Konjanika (2003.) te Leu i Dariju (2011.). Redateljski potpisuje dokumentarne filmove Rabija (1977.), Posljednja večera (1978.) i Poezija i revolucija (1971.-2000.) te telenovele Ljubav u zaleđu, Obični ljudi, Ponos Ratkajevih, Sve će biti dobro, Pod sretnom zvijezdom... Ivanda je dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada kao što je Nagrada FIPRESCI u Berlinu i Diploma Bergamo Film Festivala, a osvojio je i Nagradu za najboljeg debitanta na Pulskom filmskom festivalu i nekoliko Zlatnih Arena. 

Redatelj Danilo Šerbedžija (1971.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Filozofija i Grčki jezik), a postdiplomski studij pohađao je na filmskoj školi Sveučilišta Ohio (Ohio University, School of Film). Magistrirao je 2002. godine s kratkometražnim filmom Mušule u vinu, pod mentorstvom Rajka Grlića. Njegov dugometražni igrani prvijenac Sedamdeset i dva dana (2010.) bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, a rad na tom filmu donio mu je prvu godišnju Nagradu Vladimir Nazor te pet nagrada na Pulskom filmskom festivalu, uključujući i nagradu publike, Zlatna vrata. Šerbedžija je režirao i kratkometražne igrane filmove (Za tebe, Zagrebačke priče vol. 3) te dokumentarne filmove (Ti koja imaš nevinije ruke). S ocem Radom Šerbedžijom 2016. godine surađuje na dugometražnom igranom filmu Oslobođenje Skoplja, koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Njegov najnoviji uradak Tereza37, osim Nagrade Vladimir Nazor, donio mu je i Zlatnu Arenu za najbolju režiju (Pulski filmski festival 2020. godine), a sam film osvojio je brojna priznanja na međunarodnim filmskim festivalima. 

Naslovna fotografija: (kolaž: slijeva na desno) Branko Ivanda; Danilo Šerbedžija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.