Preskoči na glavni sadržaj

Branka Benčić članica međunarodnog žirija festivala u Oberhausenu

Nezavisna hrvatska kustosica Branka Benčić jedna je od članica međunarodnog žirija na predstojećem, 57. izdanju jednog od najvećih europskih Festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu (57. Internationale Kurzfilmtage Oberhausen) koji se održava u Njemačkoj od 5. do 10. svibnja 2011.

Program festivala podijeljen je u četiri natjecateljska programa, Međunarodnu konkurenciju, Njemačku konkurenciju, Konkurenciju NRW u kojoj se prikazuju filmovi iz savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i program video spotova MuVi. U Međunarodnoj konkurenciji, najvećem i najstarijem programu Festivala, koja je ove godine naslovljena Looking beyond Europe natječe se 60 filmova iz četrdesetak svjetskih zemalja. Najveći broj filmova u međunarodnoj konkurenciji festivala stiže iz neeuropskih zemalja, Argentine, Brazila, Kolumbije, Meksika, Južnoafričke Republike, Ugande i Vijetnama, čime se posjetiteljima daje rijedak uvid u kinematografiju koja se inače teže probija do međunarodnih festivala i sajmova.

Branka Benčić kustosica je popratnog programa Festivala igranog filma u Puli CINEMANIAC, usmjerenog na izlaganje eksperimentalnog filma, videa, filmova umjetnika i multimedijalnih instalacija kojeg je utemeljila 2002. Kustosica je i oko 30 skupnih izložbi i video programa.

Osim Branke Benčić, žiri međunarodne konkurencije čine proslavljeni austrijski redatelj Michael Glawogger (Beč), američki redatelj i kustos William E. Jones (Los Angeles), južnoafrička kustosica Joan Legalamitlwa (Cape Town) i Sari Volanen, urednica nacionalne finske radiotelevizije YLE (Helsinki).

Festival u Oberhausenu najdugovječniji je festival kratkog filma u svijetu pokrenut davne 1954. godine, a na njemu su se, sa svojim kratkim ostvarenjima, predstavili danas velikani svjetskoga filma poput Wima Wendersa, Wernera Herzoga, Romana Polanskog, Alaina Resnaisa, Georga Lucasa i mnogih drugih.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.