Preskoči na glavni sadržaj

Braniteljski film nagrađen u Valladolidu 

Kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata, osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film u programu Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci).

Kristina Kumrić je uz nagradu osvojila i 3.000 eura koju dodjeljuje festival. Program Meeting point prikazuje prve i druge filmove redatelja, a ove je godine u kratkometražnoj konkurenciji prikazao 12 naslova.

Nacionalni projekt Jedna slika iz Domovinskog rata pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja RH 2013. godine, sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji.  Po čovika nastao je po kratkoj priči Povratak Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao  ratni zarobljenik u logoru.  

Film je premijerno prikazan na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar sekcije Kratki rezovi. Autorica filma je Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, a producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser iz Restarta. Glavne uloge igraju Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva branitelja RH.

Festival je počeo 22. listopada, a više informacija pronađite na ovoj poveznici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.