Preskoči na glavni sadržaj

Boris Mitić i Tena Gojić na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi

Novi film Borisa Mitića Slatko od Ništa prikazat će se u natjecateljskom programu, dok Tena Gojić sudjeluje u 'Emerging Producers', programu namijenjenom promociji i umrežavanju mladih profesionalaca iz područja dokumentarnog filma.

Dugometražni dokumetarni film Slatko od Ništa redatelja Borisa Mitića imao je svjetsku premijeru na 70. izdanju Filmskog festivala u Locarnu, a u Jihlavi će biti prikazan u natjecateljskom programu 'First Lights'. Film je snimalo 62 snimatelja tijekom osam godina u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a glazbu su skladali majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies. Film Slatko od Ništa nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête) te dobio potporu Filmskog Centra Srbije, HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, nizozemskog IDFA Bertha Funda, Centra za suvremenu umjetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art. Osim toga, film je podržan i od strane Creative Europe TV Programming fonda, nakon uspostavljanja predugovora sa 10 europskih TV kanala, a u Trstu je osvojio i HBO nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Hrvatska producentica Tena Gojić (Sanjala si da si sretna, Kratki izlet, Da je kuća dobra i vuk bi je imao) u Jihlavi će biti jedna od 18 sudionika programa 'Emerging Producers', cijenjenoj industrijskoj sekciji festivala koja je usmjerena na promociju mladih filmskih profesionalaca iz područja dokumentarnog filma. Program omogućuje edukaciju, umrežavanje i ostale oblike promocije, a osim u Češkoj, dio programa održat će se i za vrijeme Filmskog festivala u Berlinu.

U Jihlavi će, također, u sklopu programa 'Conference Fascinations' biti prikazana retrospektiva hrvatskih eksperimentalnih filmova. Češka će publika tako moći vidjeti klasike hrvatske avangarde nastale od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća, čiji su autori Milan Šamec, Tomislav Gotovac, Ivan Ladislav Galeta, Dalibor Martinis, Sanja Iveković i Ante Verzotti.

21. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, održat će se od 24. do 29. listopada u češkom gradu Jihlavi. Na Festival je bio prijavljen 3 571 naslov od kojih je selektirano njih 342 uz 70 svjetskih, 22 međunarodne i 12 europskih premijera te bogat popratni program. Više informacija o Ji.hlavi možete pronaći na službenim stranicama.

U svrhu promocije aktualne hrvatske dugometražne i kratkometražne dokumentarne filmske produkcije izdana je promotivna publikacija What’s Cooking in Croatia?: Documentary 2017 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija: prizor iz filma Slatko od Ništa; Tena Gojić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.