Preskoči na glavni sadržaj

Bolu Ivana Faktora posebno priznanje na 70. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora, koji je preminuo u studenom prošle godine, osvojio je posebno priznanje u natjecateljskom programu 70. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu. Nagradu su na festivalu preuzeli producentica Jelena Duh i montažer Damir Čučić. 

"Želimo odati poštovanje i priznanje Ivanu Faktoru za njegov izvanredan završni projekt i također zahvaljujemo filmašima koji su oživjeli i montirali njegove snimke i film učinili dostupnim zajednici Oberhausena," naveo je žiri u svom obrazloženju.

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Bol u Oberhausenu su predstavljali producentica Jelena Duh i montažer zvuka i slike Damir Čučić

"I kada više nije među nama, Ivan Faktor nam ovom nagradom dokazuje koliko je bio velik redatelj i, po tko zna koji put, uči nas kako se za film živi i diše do posljednjeg udaha," rekao je Čučić tim povodom. 

Jubilarno izdanje festivala s najstarijim natjecanjem kratkometražnog filma u svijetu, u Oberhausenu se održava od 1. do 6. svibnja, a u sklopu natjecateljskih programa, posjetitelji su imali priliku pogledati 117 filmova iz 36 zemalja. 

Bol je svjetsku premijeru imao početkom ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Nakon postavljene dijagnoze i prvotnog straha od njezinog razvoja, Ivan Faktor odlučio je vlastito stanje s Parkinsonovom bolešću vizualizirati kamerom na mobitelu. Nakon 50 godina filmskog stvaralaštva, njegova strast prema umjetnosti i životu još uvijek je tu. Snima sebe, svoju ženu, dvorište, ulicu, atelje, a prije svega svjetlosne atrakcije u svojoj kući. Faktor bilježi svakodnevicu, ali remeti dnevnu strukturu intervenirajući u stvarnost pomoću svjetlosnih atrakcija ili optičkih prepreka poput vlastitih drhtavih prstiju. Intervencijama u dokumentarne situacije stvara iznenađujući unutarnji svijet umjetnika zatočenog u prostoru. 

Faktor je film režirao, snimio i za njega napisao scenarij. Zvuk i sliku montirao je Damir Čučić. Asistentica na montaži bila je Marta Bregeš, a asistent snimatelja Aleksandar Muharemović. Na obradi slike radio je Marinko Marinkić, a na dizajnu i miksu zvuka Krešimir Šušljek. Producentica filma je Jelena Duh, a film je realiziran pod okriljem kuće "Sve gore i gore". 

Naslovna fotografija: Jelena Duh i Damir Čučić; publika u Oberhausenu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.