Preskoči na glavni sadržaj

Bogat popratni program 19. Liburnia Film Festivala

Zarazno, 19. izdanje Liburnia Film Festivala donosi dosad najbogatiji popratni program s čak 22 filma izvan konkurencije te brojne razgovore s autori(ca)ma. LFF-19 održat će se od 23. do 27. kolovoza. 

Naime, ovogodišnja je LFF-ova posebnost broj prijavljenih filmova nastalih u regiji, odnosno u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Pristiglo ih je dvadesetak, što ukazuje na velik iskorak u regionalnoj dokumentarnoj produkciji, zbog čega su organizatori ove godine odlučili dio popratnog programa posvetiti predstavljanju regionalnih autori/ca i produkcija. 

U programu pod nazivom Regionale izvan konkurencije će se prikazati sljedeći naslovi: Adeptus (Klara Dujmović, Udruga Blank), Čekanje (Lara Lalić, Kino klub Split), Čovjek koji je pao s Arene (Silvio Belušić, Pulska filmska tvornica), Enrico Marotti: Ovo je moj plov (Relja Dušek, samostalna produkcija), Hejana heja (Sanda Letonja – Marjanović, Pulska filmska tvornica), Jedno dobro putovanje (Sara Huskić, Udruga Filmaktiv), Kući (Jelena Ratko, Udruga Blank), Labinska Republika – stvarnost iza legende (Goran Načinović, Hrvatska radiotelevizija), Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio (Igor Bezinović, Ivana Pipal, Bonobostudio, Teorija na delu), Moji Sirijci (Olivera Jović, Pulska filmska tvornica), Ombra della luce (Dragana Sapanjoš, Pulska filmska tvornica), Ona me nosi (Ana Butigan, Akademija umetnosti u Beogradu), Potraga Za (Petra Patafta, Udruga Blank) i Što te Više Vrijeđam, to te Više Volim (Gala Nikolić, samostalna produkcija). Ove se projekcije održavaju u Vili Antonio, u ponedjeljak 23. i utorak 24. kolovoza od 18 sati a ulaz na njih je besplatan.

Izvan konkurencije bit će prikazana i Retrospektiva Đure Gavrana, koji uvijek iznova donosi zanimljivu perspektivu na ustaljene problematične točke našeg društva – od nacionalizma i nasilja do obespravljenosti radnika. U Vili Antonio se tako u četvrtak 26. kolovoza od 18 sati prikazuje 4,7 (Hrvatska radiotelevizija), Bojan (Restart), Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi (Hulahop, Centra za mirovne studije), Presuda (Pipser) i Učiteljica (Pipser).

Gavran u konkurenciji prikazuje svoj posljednji film Jedna od nas, koji donosi priču s petnaeste godišnjice mature na kojoj se okupljeni suočavaju s mučnom ispovijesti o obiteljskom zlostavljanju školske prijateljice i kolegice. Film će biti povod za case study/studiju slučaja s autorom koji će govoriti o nastanku filma u čijoj je radnji i sam sudjelovao, u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio. Nakon toga će u 18.15 predstavnice riječke udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava s Đurom Gavranom na tribini nastaviti razgovarati o problemu obiteljskog nasilja u društvu. 

U Vili Antonio bit će predstavljena i regionalna alternativna mreža Kinedok kroz film Nevena Hitreca Povuci-potegni koji je dio ovogodišnjeg Kinedokovog kataloga. Osim s Đurom Gavranom, publika ima priliku s autorima razgovarati na Piću s autorom koje se održava od utorka 24. do petka 27. kolovoza u 16.30 sati u festivalskom corneru caffe baru Eugenian (Ulica Vjekoslava Spinčića 9).

Podsjetimo, LFF-19, održat će se od 23. do 27. kolovoza. Festival hrvatskog dokumentarnog filma dovest će u Opatiju renomirana imena dokumentarne scene, kao i nove nade hrvatskog dokumentarnog filma. U konkurenciji će na maloj Ljetnoj pozornici od ponedjeljka 23. do četvrtka 26. kolovoza biti prikazana 22 filma, među kojima njih sedam ima svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru. U petak, 27. kolovoza, na istom mjestu publika će saznati tko su laureati LFF-19, a gledat će se filmovi nastali u produkciji suorganizatora festivala, Restarta: dva izabrana naslova Restartove Škole dokumentarnog filma. Festival će zatvoriti svjetska premijera filma o opatijskom windsurferu Enrico Marotti: Ovo je moj plov Relje Dušeka (samostalna produkcija).

19. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Hrvatski audiovizualni centar, Grad Opatija, Primorsko-goranska županija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, AVC Zagreb i drugi podupiratelji. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, Udruge LFF, podržava Zaklada "Kultura nova". 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.