Preskoči na glavni sadržaj

Blokada i Muški film na međunarodnim festivalima

Dva dokumentarna filma u produkciji Restarta ušla su u natjecateljske programe velikih regionalnih festivala. Blokada Igora Bezinovića u natjecateljskim je programima festivala u Podgorici, Skopju, Prizrenu i Splitu, dok će kratkometražni dokumentarac Muški film Nebojše Slijepčevića nakon svjetske premijere u Sarajevu biti prikazan i u konkurenciji prizrenskog DokuFesta.

Dugometražni dokumentarni film Blokada Igora Bezinovića u zajedničkoj produkciji Restarta i Factuma ušao je u konkurenciju triju regionalnih i jednog domaćeg festivala: podgoričkog UnderhillFesta, skopjanskog MakeDoxa, prizrenskog DokuFesta i Festivala mediteranskog filma Split. Blokada govori o 34 dana studentske blokade Filozofskog fakulteta i borbe za javno financirano visoko obrazovanje, premijerno je prikazana na 8. ZagrebDoxu, a na 21. Danima hrvatskog filma osvojila je nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan za najbolji dokumentarni film.

Treće izdanje Underhillfesta održava se od 7. do 15. lipnja u Podgorici, a Blokada se za nagradu Maslačak natječe u regionalnoj konkurenciji s još osam filmova iz Bugarske, Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Odmah nakon Underhilla, u Skopju počinje treći MakeDox (15. – 22. lipnja) koji će Bezinovićev film prikazati u debitantskoj (tzv. Spring Onion) konkurenciji.

Podsjetimo da je nakon početka kino distribucije u Dokukinu Croatia u Zagrebu, Blokada prikazana i u Rijeci, Samoboru i Vukovaru, a u lipnju slijede projekcije u Puli, Bjelovaru, Malom Lošinju, Zaboku i Šibeniku.

12-minutni Muški film Nebojše Slijepčevića minijatura je snimljena tijekom jedne tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj, no redatelj ne želi otkrivati previše jer bi efekt iznenađenja izostao. Svoju svjetsku premijeru imat će u konkurenciji Sarajevo Film Festivala, a odmah zatim i u regionalnoj konkurenciji festivala DokuFest u Prizrenu. Sarajevo Film Festivala održava se od 7. do 14. srpnja, dok se 11. DokuFest država od 7. do 15. srpnja.

Prošlogodišnje izdanje DokuFesta posjetilo je gotovo 15 000 ljudi, a s oko 150 međunarodnih gostiju, pet projekcijskih mjesta, stručnim radionicama i raznolikim popratnim programom, prometnuo se u najznačajniji festival dokumentarnog filma u regiji i u najveće kulturno događanje na Kosovu. Blokada i Muški film bit će prikazani u konkurenciji balkanskih dokumentaraca (Balkan Documentary Competition).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.