Preskoči na glavni sadržaj

Blitz Grupa preuzela 2i Film 

Blitz grupa s 1. siječnjem 2020. izvršila je akviziciju društva 2i Film d.o.o., dosadašnjeg distributera The Walt Disney Company. Međusobna odluka o transakciji uslijedila je kao nastavak spajanja na svjetskom tržištu filmske distribucije tijekom 2019. godine, kad je The Walt Disney Company preuzeo medijsku korporaciju 21st Century Fox, u sklopu koje je i jedan od najstarijih filmskih studija, 20th Century Fox, čiji filmovi se nalaze u distribuciji Blitz grupe dugi niz godina.

'Pregovori su bili maksimalno korektni. Svi zaposlenici imat će priliku raditi u Blitzu, ako to žele. Iako je situacija bila jako emotivna, sve se odvilo na najbolji mogući način. Firma 2i Film je u osam godina ostvarila izvrsne rezultate. Za Disney smo postavili puno novih rekorda - od najboljeg otvaranja igranog i animiranog filma do najboljeg otvaranja obiteljskog filma. Ponosni smo na sve što smo napravili, no jedino nam je žao što s hrvatskim filmom nikad nismo dosegli 100 000 gledatelja u kinima. Trudit ćemo se doseći taj cilj u budućnosti', rekao je direktor distribucijske kuće 2i Film, Ivor Šiber.

Blitz grupa je kupnjom 2i Filma postala kinodistributer Disneyjevih filmova za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije, uključujući Disneyjeve brendove: Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Lucasfilm Ltd, Touchstone Pictures, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios i nekadašnji 20th Century Fox i Fox Searchlight Pictures pod rebrendiranim nazivom 20th Century Studios i Searchlight Pictures te Blue Sky Studios.

Pored navedenog, Blitz grupa je ovom transakcijom preuzela i cjelokupan katalog filmova 2i Filma koji uključuje i brojne premijerne filmove, za potrebe vlastitih CineStar TV kanala kao i ostalih načina distribucije. 

2i Film je jedan od najinovativnijih filmskih distributera u Hrvatskoj i regiji, koji je, osim po dugogodišnjoj suradnji s Disneyjem poznat po uspješnoj distribuciji brojnih neovisnih i filmova domaće produkcije poput franšize Koko i duhovi te Zvizdan i ZG80.

'Ova konsolidacija na našem prostoru je izgleda neizbježna posljedica konsolidacija na svjetskoj pozornici', rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.  

'Tvrtka 2i Film je bila bitna opcija za naše filmove, a Ivor Šiber je imao sluha za naše potrebe. Računamo na još veću pažnju sa strane Blitz grupe glede distribucije i prikazivanja hrvatskih i europskih filmova. To je i obaveza koja prati takav razvoj tržišta', zaključio je Marcich.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.