Preskoči na glavni sadržaj

Blink je najbolji film 15. Liburnia Film Festivala

Žiri ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala, u sastavu Igor Bezinović, Vasja Bibič, Veton Nurkollari, Jelena Maksimović i Eva Kraljević, jednoglasnom je odlukom nagradu za najbolji film dodijelio dokumentarcu Blink autora Jakova Labrovića, 'za intimno i potresno filmsko putovanje kroz različita psihofizička stanja'.

Publika je najvišom prosječnom ocjenom od 4,69 nagradila film Tvornica je naša! autorice Vedrane Pribačić, a isti je film posebnim priznanjem nagradio i žiri uz obrazloženje da je to 'film koji vraća vjeru u borbu protiv kapitalizma'. Oba filma, festival nagrađuje novčanom nagradom od po 7 000 kuna, a Restart s tehničkom uslugom izrade DCP-ja.

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je kratki dokumentarac Nonna Marija Pućića 'za minimalistički pristup koji tematizirajući starost otvara brojna egzistencijalna pitanja', te time ostvario direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od 50 posto na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center.

Stručne nagrade dodijeljene su u kategorijama za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka.

Nagrada za najbolju režiju ide Goranu Deviću za film Buffet Željezara zbog 'pažljivo planiranog koncepta snimanja filma u ograničenim prostorno vremenskim uvjetima', a uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga na koji je autor pozvan sa svojim sljedećim projektom. Nagradu za najbolju fotografiju žiri je dodijelio Borisu Poljaku za film Oni samo dolaze i odlaze zbog 'umijeća pretvaranja voajerizma u liriku'. Za 'precizan montažni postupak koji doprinosi kvaliteti ovog jednostavnog i snažnog filma', za najbolju montažu nagrađen je Dario Bagarić za film Kika, dok nagrada za dizajn zvuka ide Tomislavu Domesu za film Skoro ništa, zbog načina na koji 'vizualni pejzaži savršeno nadopunjuju one zvučne'.

Tijekom pet dana 15. Liburnia Film Festivala od 21. do 25. kolovoza na opatijskim lokacijama, Ljetnoj pozornici i u Vili Antonio, prikazana su 33 filma od čega 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. Bogati popratni festivalski program uključivao je tri edukativne radionice, dvije tribine, case study te svakodnevne razgovore na 'Kavi s autorom'. Koncertom makedonskog jazz gitarista Tonija Kitanovskog i Cherkezi Orchestra zatvoreno je još jedno uspješno izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma.

Naslovne fotografije: Jakov Labrović; Vedrana Pribačić; žiri 15. LFF-a
(*autorica fotografija: Tanja Kanazir)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.