Preskoči na glavni sadržaj

Besplatne online projekcije filma Jedna od nas Đure Gavrana

Dokumentarni film Jedna od nas nagrađivanog autora Đure Gavrana prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava u petak, 20. studenog, film će se moći besplatno pogledati na službenoj stranici www.jednaodnas.com u periodu od 20 sati do ponoći. 

Film Jedna od nas je inspiriran potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja djece koje se, prema istraživanjima, događa svakom petom djetetu. Radnja se odvija za vrijeme petnaeste godišnjice mature i prikazuje reakcije razrednih kolega na spoznaju da je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja.

Jedan od sudionika večere i protagonist filma je i redatelj Đuro Gavran koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Tim je povodom pokrenuta i kampanja koja ima dva cilja. Jedan je osvještavanje javnosti o problemu i poticanje žrtava da progovore o svojoj traumi te pokrenu proces zalječenja, a drugi je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obaveznih školskih preventivnih programa. 

"Programima prevencije i prepoznavanja seksualnog nasilja i uznemiravanja bavi se nekolicina udruga ali iste nisu dio sustavne edukacije unutar školskog obrazovnog sustava. Mnogoj djeci upravo ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve jer neka su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu," ističe Gavran.

Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava u petak, 20. studenog, film će se moći besplatno pogledati na službenoj stranici filma www.jednaodnas.com u periodu od 20 sati do ponoći. 

Osim toga, kako bi se potakli razgovori o ovoj osjetljivoj temi maturanti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaj s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Prvi krug prijava je do 20. studenog putem poveznice https://jednaodnas.com/kampanja/.

Film Jedna od nas svoju je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, u Hrvatskoj je premijerno prikazan u listopadu na ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u glavnom programu.

Naslovne fotografije: scene iz filma Jedna od nas

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.