Preskoči na glavni sadržaj

Berlinale 2019.: Održane svjetske premijere filmova Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa u nedjelju 10. veljače, a Šavovi redatelja Miroslava Terzića u programu Panorama dan kasnije, u ponedjeljak 11. veljače. Oba filma su manjinske hrvatske koprodukcije čiji je hrvatski koproducent Spiritus movens. 

'Ovacije kojima je popraćeno prikazivanje oba filma, sjajne kritike i fenomenalne reakcije struke pokazale su da je HAVC, uz pomoć svog umjetničkog savjetnika Marka Njegića, sjajno i pravovremeno reagirao kada se uključio u sufinanciranje filmova pred kojima je sjajna budućnost – kako u smislu velikih i važnih festivalskih nagrada, tako i u iznimnom društvenom značaju.' izjavio je Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a. 

Dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a osim hrvatske koproducentice filma Zdenke Gold (Spiritus movens) svečanoj premijeri su nazočili art director Željka Burić, snimatelj zvuka Hrvoje Petek, casting direktorica Marina Redžepović te glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović

Radnja filma odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih. Njeni suparnici su bijesni. 

Dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Film se bavi temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina – mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom obitelji u okolici Beograda. 

'Obje premijere su prošle izvrsno. Publika je fantastično prihvatila oba filma uz 'standing ovations'. Jako sam sretna i ponosna na ekipe oba filma, a pogotovo na naše glumce i filmske djelatnike koju su sudjelovali u stvaranju ovih malih remekdjela.' izjavila je hrvatska koproducentica oba filma Zdenka Gold

Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Uz Zdenku Gold na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa.

69. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održava se do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke. Filmovi odabrani u glavni natjecateljski program obuhvaćaju sadašnje i buduće smjerove kretanja 'sedme umjetnosti', a najboljim filmovima dodjeljuju se Zlatni i Srebrni medvjedi. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea. 

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici

Naslovne fotografije: scena iz filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija; ekipa filma Šavovi 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.