Preskoči na glavni sadržaj

Belladonna na Sundance Film Festivalu! 

Debitantski film Dubravke Turić Belladonna snimljen u produkciji Spiritus movensa uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford. 

Sundance Film Festival održava se od 21. do 31. siječnja u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah. Ove je godine na festival prijavljeno 8.712 kratkometražnih filmova, a izabrano je njih 72 u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog kratkometražnog filma. 

Belladonna je kratkometražni film o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a ostale igraju Lana Barić, Dražen Kühn i Anita Matković. Producentica filma je Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens, za promociju i plasman zadužena je Ivana Ivišić iz tvrtke za promociju i distribuciju Everything Works, direktor fotografije je Branko Linta, Dubravka Turić ujedno je i scenaristica i montažerka filma, autorica dizajna zvuka je Dubravka Premar, snimanje tona odradio je Hrvoje Petek, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja Morana Starčević, a autorica maske Snježana Gorup. Film je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar. 

Podsjetimo, Belladonna je ove godine proglašena najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti, natjecateljskoj sekciji Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koja je posvećena otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a koja uključuje dugometražne i kratkometražne naslove. 

Na Sundance Film Festivalu svoju će svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa doživjeti i redateljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, manjinska hrvatska koprodukcija, Dobra žena. Ovaj dugometražni igrani film nastao je u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Na scenariju su uz poznatu glumicu radili Stevan Filipović te Darko Lungulov, a nastao je prema istinitoj priči. U filmu glume Boris Isaković, Jasna Đuričić, Bojan Navojec, Hristina Popović i Ksenija Marinković

Svi materijali iz filma Belladonna dostupni su na ovoj poveznici, a detalje vezane uz ovogodišnji Sundance potražite ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Belladonna i Dobra žena 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.