Preskoči na glavni sadržaj

Beldocs 2019.: Retrospektiva Gorana Devića, hrvatski filmovi i projekt u industrijskom dijelu festivala

Na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se od 8. do 15. svibnja održava u Beogradu, prikazat će se retrospektiva filmova redatelja Gorana Devića. Osim toga nekoliko domaćih naslova selektirano je u program Pejzaž, a projekt Nikoline Barić odabran je za sudjelovanje u okviru industrijskog dijela festivala Beldocs in Progress. 

U sklopu retrospektive hrvatskog autora Gorana Devića prikazat će se osam filmova iz njegovog opusa. Između ostalih publika će moći vidjeti i njegov novi dokumentarni film U ime Republike Hrvatske koji prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma. Prikazivanje na Beldocsu filmu će ujedno biti i međunarodna premijera, a sam autor je i gost festivala. Ova retrospektiva, koja će se prikazivati u Jugoslovenskoj kinoteci, bit će prilika da se publika u Srbiji upozna s nekim od njegovih najboljih, a do sada nikada viđenim ili rijetko prikazivanim djelima.

Osim toga u sklopu programa Pejzaž, koji se bavi antropološkim i geografskim istraživanjima kako gusto naseljenih tako i gotovo potpuno nenaseljenih područja širom zemlje, prikazat će se Kartoline redatelja Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić, Katerine Dude, Ivane Pipal, Ante Zlatka Stolice i Darovana Tušeka. Ovaj 60-minutni pseudo-dokumentarac sastoji se od 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima u kojima mještani govore jakim dijalektima ili stranim jezicima, a nastale su u režiji autora motiviranih nekonvencionalnim domoljubljem. Svjetska premijera filma održana je u ožujku na Festivalu dokumentarnog filma u Ljubljani. 

Osim ovog filma, u istom se programu prikazuju i dvije hrvatske koprodukcije: Sanjajući sjećanja na danas vizualnih umjetnika Geske Brečević i Roberta Brečevića te Pozdrav iz slobodnih šuma redatelja Iana Soroke.

Projekt Nikoline Barić Doktorice, pem v' grobeka odabran je, pak, za sudjelovanje u okviru industrijskog dijela festivala Beldocs in Progress gdje će se spomenuti naslov prikazati na zatvorenoj projekciji pred različitim subjektima filmske industrije kao što su festivalski programeri, prodajni predstavnici (sales agenti), dristributeri, televizilski urednici, potencijalni koproducenti i drugi. Riječ je o jedinom hrvatskom projektu izabranom u konkurenciju Beldocs in Progress, zajedno sa još sedam međunarodnih projekata koji će se natjecati za In-kind nagrade postprodukcije tona i slike u iznosu od 7 500 i 4 000 Eura te za nagradu distribucije 'East Silver Caravan' koju dodjeljuje Institut za dokumentarni film iz Praga i novčanu nagradu u iznosu od 1 500 Eura koju dodjeljuje Current Time TV-a iz Praga.

Ovogodišnji 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održava se od 8. do 15. svibnja. U nekoliko dvorana premijerno će biti prikazano više od 100 filmova iz cijelog svijeta u 14 različitih sekcija. Festival - koji se ove godine održava pod sloganom 'Zamisli' - otvara film Linija života, u režiji Darka Bajića, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.