Preskoči na glavni sadržaj

Baršunasti teroristi u službenom programu Hot Docsa

U službenom programu Kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Torontu Hot Docs bit će prikazana slovačko-češko-hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog, koja je prethodno nagrađena na Karlovym Varyma i Berlinaleu.

Nakon amsterdamske IDFA-e Hot Docs je drugi najveći i najvažniji svjetski festival dokumentarnog filma, a Baršunasti teroristi prikazuju se u programu World Showcase, koji donosi globalni presjek najboljih dokumentaraca protekle sezone. 21. izdanje festivala počinje danas, 24. travnja, i traje do 4. svibnja.

Film Baršunasti teroristi prati tri priče o slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke o kojima govore upravo oni koji iza njih stoje – protagonisti iz naslova. Premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2013. gdje je osvojio nagradu FEDEORA, koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana, a u veljači ove godine na 64. Berlinaleu osvojio je nagradu publike za najbolji film u programu Forum.


František Bednár u sceni Baršunastih terorista

Uz slovački redateljsko-scenarističko-producentski trojac, hrvatski koproducent Baršunastih terorista je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film, a češki Filip Remunda i Vít Klusák. Snimatelj filma bio je Martin Kollar, montažeri Marek Šulík i Zuzana Cséplo, skladatelj Marián Curko, a dizajneri zvuka Tobiáš Potocný i Peter Lendel. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ovogodišnji Hot Docs donosi 197 dokumentarnih filmova iz čak 43 zemlje, raspoređenih u 12 natjecateljskih i retrospektivnih sekcija. Festival je poznat i po iznimno bogatom popratnom industrijskom programu i sajmu najnovije dokumentarne produkcije. Više informacija o programu festivala možete pronaći na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.