Preskoči na glavni sadržaj

Baršunasti teroristi u programu 64. Berlinalea

Dugometražni dokumentarni film Baršunasti teroristi Petra Kerekesa, nastao u slovačko-češko-hrvatskoj koprodukciji, bit će prikazan u programu Forum na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 6. do 16. veljače.

Baršunasti teroristi premijerno su prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2013. gdje su osvojili nagradu FEDEORA koju dodjeljuje Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana. Redatelj i producent filma je Peter Kerekes, slovački autor našoj publici najpoznatiji po dokumentarcu Kuhanje povijesti, a koredatelji i koscenaristi su Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovsky. Film prati tri priče o slučajevima terorizma iz doba Čehoslovačke o kojima govore upravo oni koji iza njih stoje – protagonisti iz naslova.

Uz Kerekesa, hrvatski koproducent Baršunastih terorista je Siniša Juričić, odnosno kuća Nukleus film, te Filip Remunda, češki filmaš kojeg je zagrebačka publika imala prilike upoznati prošlog mjeseca kad je osobno gostovao u Dokukinu. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Forum (International Forum of New Cinema) pripada među najvažnije programske sekcije Berlinalea. Posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe, a ove godine doživjet će svoje 44. izdanje. Iako filmovi prikazani u njemu ne konkuriraju za službene festivalske nagrade, mogu osvojiti neku od nagrada koje dodjeljuju nezavisni festivalski žiriji, kao što je Nagrada Ekumenskog žirija, nagrade žirija FIPRESCI i C.I.C.A-e, nagrada žirija Amnesty International, nagrada Peace Film Prize, Nagrada čitatelja dnevnika Tagesspiel, Filmska nagrada Caligari itd.

Ove će godine u Forumu biti prikazano ukupno 36 naslova, od čega 28 imaju svjetsku, a osam međunarodnu premijeru. Na lanjskom izdanju Berlinalea Hrvatska je u istom programu bila predstavljena filmovima Obrana i zaštita Bobe Jelčića te manjinskom koprodukcijom Krugovi Srdana Golubovića.

Više informacija o čitavom programu festivala potražite na službenim stranicama.

Naslovna fotografija: František Bednár u sceni Baršunastih terorista
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.