Preskoči na glavni sadržaj

Baci se na pod najbolji dugi film FMFS-a; najbolje 'Ješke' Carpe diem i Sprovod

U subotu, 25. lipnja, dodjelom nagrada najboljim filmovima u Ljetnom kinu Bačvice zatvoren je 15. Festival mediteranskog filma Split.

Prema odluci Žirija mladih, u kojima je bilo osam članova projekta "Budi kino producent", Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz natjecateljskog programa mediteranskih filmova osvojila je Nina Violić za Baci se na pod.

"Zbog kreativnosti i inovativnog koncepta pronalaska objektivne istine i njezinog odnosa s ljudskom prirodom, kroz moćnu i uvjerljivu glumu. Fantastično prikazana razorna moć subjektivnog gledanja na priču, kao i dubinu intime, koliko radosne toliko i teške ako nismo iskreni jedni prema drugima", stoji u obrazloženju žirija.

Podsjetimo, Baci se na pod je 23. lipnja krenuo u službenu kinodistribuciju diljem Hrvatske u Kino mreži te Cinestarovim kinima. Bit će prikazan i u nacionalnom programu ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala te u programu Vukovarskog filmskog festivala koji se održavaju u srpnju.

Film nastaje u produkciji Spiritus movensa (Vanja Sremac, Zdenka Gold) te u koprodukciji s Terminalom 3, MP filmskom produkcijom (Igor A. Nola), Zagreb filmom (Vinko Brešan), Propeler Filmom (Boris T. Matić i Lana Matić) te Antitalentom (Danijel Pek). 

Žiri mladih FMFS-a posebno je priznanje dodijelio španjolskoj redateljici Charloti Peredi za film Piggy.

Nagradu publike za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran osvojio je Marokanac Al Hadi Ulad Mohand za Život mi dobro pristaje.

U natjecateljskom programu hrvatskih kratkometražnih filmova "Ješke" žiri u sastavu Ewa Bojanowska (New Europe Film Sales), redatelji Marko Dješka i Natko Stipaničev, te Vlado Ercegović voditelj Kinoteke Zlatna vrata, Udicu Festivala za najbolju "Ješku" i nagrada od 15.000 kuna dodijelili su filmu Carpe diem redatelja Filipa Antonija Lizatovića, umjesto kojeg je nagradu preuzela producentica Maja Gros.

"Zbog vještog poigravanja s dinamikom koja manevrira pažnju gledatelja, komičnih odnosa među likovima, te satiričnog prikaza izazova turističke sezone," obrazložio je svoju odluku žiri "Ješki", koji su posebno priznanje dodijelili kratkom filmu Ne pogađa svaka Marka Dugonjića.

Udica Festivala za najbolji scenarij filma osvojio je Šimun Šitum za Sprovod, a istom redatelju i filmu pripala je i nagrada publike.

"Film veoma jake, ali suptilne emocije, vješto i koncizno nam prikazuje duboke obiteljske odnose autentične ovom tvrdom balkansko-mediteranskom kraju," obrazloženo je priznanje za Sprovod.

Prema glasovima publike Udica Festivala za najbolji međunarodni kratkometražni film idu u Španjolsku, filmu This Is Not My Mom kojeg potpisuje Lavier Loarte.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada FMFS-a
(autor fotografija: Milan Šabif)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.