Preskoči na glavni sadržaj

Bacači Sjenki predstavili Frooom! na kongresu medijske pismenosti u Sarajevu

Na poziv međunarodne Zaklade Evens iz Bruxellesa u ime Bacača Sjenki Boris Bakal je u Sarajevu, 21. i 22. rujna, predstavio Frooom! - inovativni program medijskog, filmskog i informatičkog opismenjavanja djece i mladih koji se odvija u osam hrvatskih gradova.

Kongres pod nazivom 'Mediji susreću opismenjavanje' (Media meets Literacy) organizaira Zaklada Evens iz Bruxellesa, a partneri su Europska Komisija, Medija Centar Sarajevo i Zaklada Konrad Adenauer uz podršku brojnih medijskih projekata, programa i portala.

Novinari i medijski djelatnici iz cijele Europe predstavili su svoja viđenja medija i predstavljanja medijskih sadržaja danas, a stručnjaci iz medijskog i filmskog opismenjavanja nove metode obrazovanja u ozračju novih političkih, medijskih i tehnoloških izazova te poplave lažnih vijesti i dezinformacija.

Više od 200 stručnjaka iz područja medijske pismenosti okuplja se u Sarajevu da bi prodisdiskutirali o izazovima koje pred medije i medijske djelatnike donose valovi lažnih i 'alternativnih vijesti' te ideološke propagande. Konferencija je uključivala predavanja, okrugle stolove, pripovjedačke prezentacije te specijalizirane tematske sesije koje za cilj imaju istraživanje temeljnih pitanja medijske pismenosti, a na kraju prvog dana konferencije dodijeljene su i Evens nagrade za medijsko obrazovanje. 

Prije same konferencije, mladi novinari i edukatori (starosti do 35 godina) imali su priliku sudjelovati u dvodnevnom Propaganda Labu, seriji radionica koje su ponudile inovativne modele borbe sa svakodnevnom suvremenom propagandom i lažnim vijestima.

U dijelu konferencije pod nazivom 'Budućnost medijskog opismenjavanja: Stvaranje nove generacije društvenih vođa i nositelja društvenih promjena' Boris Bakal je predstavio Frooom! obrazovno-odgojni program koji se svojom inovativnom metodologijom dokazao diljem Hrvatske te na više skupova i medijsko-filmskih festivala u svijetu. Frooom! koji svojim posebno zaigranim intermedijalnim pristupom zaokuplja svake godine više od 500 djece i mladih (od 7 do 16 godina) diljem Hrvatske, predstavio se zajedno s projektima iz Ukrajine, Belgije, Nizozemske te jednim obrazovnim projektom Ujedinjenih Nacija.

Program konferencije dostupan je ovdje, a popis govornika i sudionika potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.