Preskoči na glavni sadržaj

Babajanja nagrađena na DocsBarceloni, a Sjeti se kako sam jahala bijelog konja na Vienna Shortsu

Kratkometražni dokumentarni film Babajanja autora Ante Zlatka Stolice osvojio je nagradu na festivalu DocsBarcelona, a animirani, također kratkometražni film Sjeti se kako sam jahala bijelog konja autorskog dvojca Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde, ovjenčao se nagradom na Festivalu kratkometražnog filma u Beču – Vienna Shorts.

U konkurenciji 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DocsBarcelona prikazalo se 26 dugometražnih i 11 kratkometražnih filmova, a festival procjenjuje da su naslovi u dvoranama i na online platformi imali sveukupno oko 40.000 gledatelja. Dodjela nagrada održala se 28. svibnja, a jedan od nagrađenih filmova je i Babajanja autora Ante Zlatka Stolice, koji je realiziran u produkciji Restarta. Film je proglašen najboljim u sekciji DOC-u te mu je pripala nagrada Doc Around Europe Award. 

Film, koji su producirali Tibor Keser i Vanja Jambrović, dosad je osvojio čak sedam nagrada i priznanja, uključujući posebno priznanje žirija na Sarajevo Film Festivalu, nagradu publike na Mediteran Film Festivalu, nagradu za najbolji kratki metar na Makedoxu te Nagradu Oktavijan Društva hrvatskih filmskih kritičara. 

Uz Babajanju, "slavio" je i kratkometražni animirani film Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde koji je proglašen najboljim naslovom u konkurenciji Animation Avangarde 20. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Beču – Vienna Shorts

"Ovaj metaforički prikaz psiholoških stanja izolacije i odvajanja od njih prenosi inovativnim narativnim stilom. Čini se da su odnosi zaglavljeni u tišini ili petljama, slojevima prostora i vremena. Slike i stvarnosti se množe i isprepliću. Hoće li ovaj svijet spasiti snaga srednjovjekovnih ideala plemenite ljubavi?," stoji u obrazloženju žirija

Time je film direktno kvalificiran za nagradu Oscar, Europsku filmsku nagradu i nagradu BAFTA. 

Festival se u Beču održavao od 1. do 6. lipnja, a svi su pobjednici, umjesto statue, dobili "vlastito" stablo. Naime, organizatori su za svakog pobjednika posadili stablo u Beču, a nagrađenima je uručena plaketa s točnom lokacijom njihovog stabla. U blizini stabla stajat će i poseban bar kôd preko kojeg će prolaznici moći pogledati pobjednički film. 

Sjeti se kako sam jahala bijelog konja producirao je Igor Grubić za Kreativni sindikat, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. Film se publici prvi put predstavio 2022. godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a otad je osvojio četiri nagrada te je prikazan na festivalima diljem svijeta (DOK Leipzig, Animateka, Međunarodni festival animiranog filma u Bucheoni, SEEFest, Animatricks i mnogi drugi), a u lipnju mu predstoji projekcija na Annecyju

Naslovna fotografija: (kolaž, slijeva na desno) scene iz filmova Babajanja; Sjeti se kako sam jahala bijelog konja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.