Preskoči na glavni sadržaj

Autofocus Borisa Poljaka u konkurenciji Nyona

U kratkometražnoj konkurenciji festivala Visions du Réel u švicarskom Nyonu, jednog od najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma, čije se 46. izdanje održava od 25. travnja do 3. svibnja, bit će prikazano nagrađivano ostvarenje Borisa Poljaka Autofocus.

Film je na razmeđi dokumentarne i eksperimentalne forme, a tematizira poznati motiv hrvatske baštine - crkvicu sv. Nikole iz 12. stoljeća u blizini Nina. Smještena na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje, svake je godine destinacija mnogobrojnih turista. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju "glumci u predstavi".

U Nyonu će zajedno s još 19 naslova iz cijelog svijeta konkurirati za najbolje ostvarenje u kratkometražnoj selekciji glavnog programa. Službeni program festivala čine tri ravnopravne natjecateljske selekcije - kratkog, srednjeg i dugog metra - te 11 popratnih sekcija koje pružaju cjelovit uvid u najnovije trendove u svjetskom dokumentarnom filmu.

Autofocus je premijerno prikazan prošle godine u konkurenciji Sarajevo Film Festivala. U kolovozu je igrao na 11. izdanju Liburnia Film Festivalu, festivalu hrvatskog dokumentarnog filma u Ičićima kraj Opatije, gdje je osvojio nagrade za najbolji film, najbolju montažu i najbolju kameru, a zatim i u konkurenciji 25 FPS-a u Zagrebu na kojem je osvojio posebno prizanje Žirija kritike te nagradu Green DCP koju dodjeljuje selekcijska komisija.


Prizor iz filma Autofocus

Boris Poljak jedan je od naših najistaknutijih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma srednje generacije. Među ostalima, potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003.) i Sky Spirits (2010.), oba u korežiji s Damir Čučićem, i kratkometražni dokumentarni Splitski akvarel (2009.) Paralelno djeluje kao snimatelj na filmovima drugih redatelja. Dugogodišnji je član Kino kluba Split i jedan od pokretača Splitskog filmskog festivala - međunarodnog festivala novog filma i videa.

Uz Poljaka kao redatelja i snimatelja, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video. Više informacija o programu festivala Visions du Réel možete pronaći na službenim stranicama.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.