Preskoči na glavni sadržaj

Atelijer Varan: otvoren poziv za radionicu dokumentarnog filma u Mostaru

Od 20. listopada 2023. do 28. siječnja 2024. godine, u Mostaru se održava intenzivna, sedmotjedna radionica dokumentarnog filma, u organizaciji udruženja Varan Balkan, Atelijera Varan Pariz i Artum Mostar. Poziv je otvoren za mlade od 18 do 35 godina iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Albanije. Rok za prijavu je 1. listopada 2023. godine. 

Tijekom trajanja ove intenzivne radionice, deset sudionika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i napravit će prve korake k tome da postanu nezavisni filmski autori.

Nakon upoznavanja s tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki sudionik će započeti snimanje vlastitog kratkometražnog dokumentarnog filma na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Radionica je namijenjena mladima od 18 do 35 godina, a poznavanje tehnike filmskog snimanja nije neophodno za prijavu. Poziv je otvoren za sve koji žele steći početno iskustvo u svim aspektima kreiranja dokumentarnog filma, ali i onima koji žele obnoviti ili preispitati svoj rad i pristup snimanju dokumentaraca. Za sudjelovanje na radionici, obvezno je poznavanje engleskog jezika.

Svi detalji o načinu prijave se nalaze na OVOJ poveznici, a rok za prijavu je 1. listopada. 

Varan Balkan je udruženje koje su osnovali polaznici filmskih radionica Atelijera Varan do sada održanih u Srbiji (2004., 2005., 2007., 2021., 2022. i 2023.). 

Radionice Atelijera Varan jedinstven je filmsko-edukativni program nastao 1980. godine u Parizu na inicijativu Jeana Roucha. Od tada do danas, Atelijer Varan je održao programe u četrdesetak zemalja diljem svijeta.

Metodologija rada ove radionice predstavlja jedinstven proces filmske prakse, kojim se kroz specifične praktične filmske vježbe polaznici iniciraju u proces filmskog stvaralaštva, kako tehnološki, tako i kreativno, i gdje sami snimaju zvuk i sliku za svoje filmove. Redatelji su ujedno i snimatelji, dok su im snimatelji zvuka njihove kolege, drugi polaznici radionice.

Pored intenzivnog praktičnog rada tijekom svih sedam tjedana trajanja programa, polaznici gledaju odabrane dokumentarne filmove, analiziraju ih zajedno s mentorima, i primjenjuju nova znanja i ideje. Također, polaznici se susreću s bivšim sudionicima istog programa. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.