Preskoči na glavni sadržaj

ASIFA Hrvatske: dodijeljene nagrade na 20. Međunarodnom danu animacije

Ovogodišnji Međunarodni dan animacije održan je 27. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona. Ovo je ujedno bila i jubilarna 20. godišnjica održavanja ove manifestacije u organizaciji ASIFA-e Hrvatske. U fokusu je bila recentna hrvatska animacija proizvedena u posljednjih godinu dana. 

Program je otvorila projekcija prvog hrvatskog dugometražnog filma napravljenog 3D tehnikom, Cvrčak i mravica redatelja Luke Rukavine. Natjecateljski program je u dva bloka ponudio selekciju ukupno 18 kratkih filmova od kojih 11 profesionalnih i 7 studentskih. Nakon svake projekcije održao se i razgovor s autorima.

Žiri u sastavu Dino Krpan, Darko Masnec i Matija Pisačić je kao najbolji profesionalni film jednoglasno su odabrao hrvatsko-estonsku koprodukciju Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova.

Posebna priznanja osvojili su Paradeigma Adreja Rehaka kod kojega je žiri istaknuo stilsku jednostavnost i autentičan filmski izraz te Y Matee Kovač koji ih je osvojio zbog svog duboko intimnimnog narativa postignutog spontanom igrom akta.

Najboljim studentskim filmom proglašen je Ma! Ljubav je boja! autorice Nikoline Žabčić, koja je svojom profinjeno modernističkom likovnom estetikom prenijela snažan emotivni dojam. Posebna priznanja osvojili su Ispod maske Dariana Bakliže zbog društvene angažiranosti i domišljatog kombiniranja tehnika animacije te Horizont Morane Marije Vulić kod kojega je žiri naglasio oblikovanje likova i iznimnu kvalitetu animacije.

Ove godine žiri je dodijelio i posebno priznanje za doprinos animiranom filmu u 2023. godini. Ovo posebno priznanje dodijeljeno je Vjeranu Šalamonu "zbog bogatog doprinosa radom na glazbi i zvuku zastupljenog u prikazanim filmovima na Međunarodnom danu animacije". Kroz suradnju na glazbi i zvuku, s Coco Mosquitom i Bojanom Kondresom na dugometražnom filmu Cvrčak i mravica i tri nagrađena filma iz selekcije – dva studentska i jedan profesionalni, njegov rad obuhvaća čak 43,82% suradničkog doprinosa produkciji animiranog filma na ovoj manifestaciji.  

Uz proglašenje pobjednika, žiri se osvrnuo i na cjelokupnu selekciju kratkog filma: “Ovogodišnji Međunarodni dan animacije obilježila je iznimno visoka kvaliteta svih radova u selekciji, kako profesionalnih, tako i studentskih. Također, vidljiv je pomak prema međunarodnoj suradnji putem koprodukcija, kroz više uspješnih internacionalnih projekata.”

Svake godine ASIFA pozove i jednog uvaženog animatora da kreira vizual plakata, za ovogodišnji vizual zaslužan je švicarski redatelj Georges Schwizgebel. Proslava je završila izložbom plakata prijašnjih godina Međunarodnog dana animacije i druženjem u klubu Mikro.

Naslovna fotografija: Međunarodni dan animacije
(autor fotografije: Tin Tubikanec)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.