Preskoči na glavni sadržaj

ARTE prikazuje hrvatske animirane filmove Soba i Dove sei, amor mio

Povodom održavanja Festivala Hrvatske u Francuskoj - Croatie, la voici, francusko-njemačka TV mreža ARTE  u utorak, 9. listopada prikazuje dva hrvatska kratkometražna animirana filma – Dove sei, amor mio Veljka Popovića i Sobu Ivane Jurić. Dove sei, amor mio emitirat će se u 14. sati, a Soba u 14.20 sati.  

Soba je petominutni animirani film realiziran u tehnici stop-animacije u kojem nas autorica uvodi u svijet na razmeđi seksualne fantazije i košmara, a čiji su protagonisti lutke. Ivana Jurić na Sobi je sudjelovala kao scenaristica i redateljica, a bila je zadužena i za kameru, montažu i animaciju. Nikola Kovač bio je zadužen za glazbu i dizajn zvuka, Fedor Fischer za scenografiju, a za produkciju je bio zadužen Hrvoje Pervan iz produkcijske tvrtke Kinorama. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Soba je, između ostalog, u ožujku 2012. prikazan u njujorškoj MOMA-i u programu New Directors/New Films.

Dove sei, amor mio je animirani film Veljka Popovića (Bonobostudio). Prikazan je, između ostalog u programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Nagrađen je posebnim priznanjem za kratki film na Sarajevo Film Festivalu 2011, posebnim priznanjem beogradske Balkanime 2011, nagradom za najbolji animirani film na Međunarodnom festivalu glazbe i filma u Rigi te posebnim priznanjem međunarodnog festivala animiranog filma Anibar 2011. Rađen u tehnici 3D animacije, Dove sei, amor mio je mali kolaž svakodnevne rutine jedne starice pomalo otkriva čudne detalje u njezinom životu – od bizarnog odnosa s mužem, do potpune neusklađenosti s ostatkom svijeta.

ARTE je francusko-njemačka TV mreža posvećena prikazivanju europskog sadržaja od posebnog kulturnog značaja. Istovremeno, na digitalnoj platformi ARTE Créative, u suradnji  s Lieu du design, ARTE objavljuje 24 djela hrvatskog likovnog i grafičkog umjetnika Borisa Bućana, kao i selekciju hrvatskih video radova po izboru Branke Benčić.

Prikazivanjem hrvatskih filmova, ARTE ujedno obilježava i Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Soba - vizuali
Dove sei, amor mio - vizuali

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.