Preskoči na glavni sadržaj

Anka prilagođena osobama oštećenog vida i osobama oštećenog sluha

Hrvatski dugometražni film Anka u režiji Dejana Aćimovića, koji je započeo s redovitom kino distribucijom 23. veljače, u periodu od subote 4. do subote 18. ožujka putem audiodeskripcije i titla za gluhe i nagluhe osobe bit će prilagođen osobama oštećenog vida i osobama oštećenog sluha. Tako će dvorana broj pet kina Cinestar Novi Zagreb tijekom ta dva tjedna biti prvo domaće inkluzivno kino.

Dogodovštine desetogodišnje Anke osobe oštećenog vida moći će pratiti neovisno i nesmetano pomoću prijamnika i slušalica kroz koje se paralelno s filmom pušta audiodeskripcija (naracija za slijepe), dok je za osobe oštećenog sluha izrađen standardizirani titl za gluhe i nagluhe osobe koji će biti na ekranu. Prilagodbu filma omogućio je Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom uz podršku partnera.

Novoosnovanom Centru, čiji osnivači su glumci Goran Grgić i Petra Težak, producentica Tatjana Aćimović, stručnjak za autorska prava Stribor Jurčić, redatelj i glumac Mario Kovač, predsjednik Hrvatskog Saveza Slijepih Vojin Perić, producentica Sonja Kovačić, predsjednica Udruge Zamisli Svjetlana Marijon, predsjednik Udruge Dlan Angel Naumovski, urednik audiodeskripcija/naracija za slijepe Antonio Pavlović, tonski tehničar Leo Anđelković, dramaturginja Sunčica Anamarija Sodar i Stjepko Varga, predsjednik uprave tvrtki Surogat i Perpetuum Mobile, cilj je osiguranje dostupnosti svih kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. 

'Plan Centra je uskladiti standarde AD-­a (audiodeskripcija) u Republici Hrvatskoj s europskim standardima, skrenuti pozornost javnosti na ogromnu količinu kulturnih sadržaja nedostupnih osobama s invaliditetom te biti na raspolaganju svim kulturnim ustanovama u vidu osiguranja stručne podrške u prilagodbi sadržaja. Prvi korak će biti tražiti prijem kod ministrice kulture te ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i izložiti plan opremanja svih digitaliziranih kina s opremom za audiodeskripcije. Sve europske metropole imaju opremljena kina s opremom za audiodeskripcije, Hrvatska još nema niti jedno. Cinestar kina imaju dugogodišnju praksu ugošćavanja programa za osobe s invaliditetom te povremenih prilagodbi svojih sadržaja pa vjerujemo da će ovaj lanac kino dvorana prvi osigurati AD prilagodbe. Ono na čemu ćemo insistirati odmah jeste da svi domaći filmovi moraju imati minimalno jednu projekciju s titlom za gluhe i nagluhe osobe', izjavio je izvršni direktor Centra, urednik naracija Antonio Pavlović
    
Centar će nastojati samostalno ili u partnerstvu s drugim organizacijama osiguravati prilagodbu programe svima koji žele učiniti svoj prostor dostupnim osobama s invaliditetom. Svojim budućim radom i aktivnostima promicat će vrijednosti inkluzije i dostupnosti kulturnih sadržaja za sve, educirati i poticati pojedince i ustanove na razmišljanje o potrebama osoba s invaliditetom za kulturom, od posjeta kazalištima, galerijama do odlaska u kino.        
    
Prvoj projekciji u subotu 4. ožujka u 18 sati u kinu Cinestar Novi Zagreb prisustvovat će i redatelj filma Anka, Dejan Aćimović, s ekipom filma i glumcima. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.