Preskoči na glavni sadržaj

Animirani film Balada o fruli i ogrlici na festivalima diljem svijeta

Dječji animirani lutka film Balada o fruli i ogrlici redatelja Martina Babića je od svoje premijere 2018. godine, na 15. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka u Ljubljani, prikazan na 80 festivala diljem svijeta. Neka od recentnijih prikazivanja su se održala na festivalima u Argentini, Ukrajini, Španjolskoj, Engleskoj i Grčkoj. 

Balada o fruli i ogrlici posljednjih se mjeseci prikazao na festivalima Orange Shorts (Argentina), Linoleum (Ukrajina), El Festivalico (Španjolska), Micro μ Festival (Grčka), Međunarodnim filmskim nagradama u Londonu (Engleska) i mnogim drugima. U nadolazećim tjednima, animirani film redatelja Martina Babića ponovno 'putuje' do SAD-a, Grčke i Španjolske. 

Film je svoju svjetsku premijeru doživio na Animateci 2018. godine, a do danas je bio na 80 međunarodnih festivala te sveukupno broji i tri nagrade: najboljim animiranim filmom proglašen je na Međunarodnom danu animacije 2019., Međunarodnom filmskom festivalu Eurasia 2019. i Festivalu novog nezavisnog filma u Londonu 2020. godine. 

Autorska ekipa filma ističe kako su posebno ponosni na projekcije na festivalima Animateka, Animafest, Filmski festival za djecu u Seoulu, Filmski festivalu za djecu i mlade u Zlinu, Filmski festival u Treverse Cityju te na one u Bangladešu i Kambodži. 

"Film je do sada prikazan na svim kontinentima osim Australije i Antarktike, te je dobar primjer kako je hrvatski animirani film jedan od najbržih i najboljih promotora Hrvatske u svijetu. Najviše pregleda na svojoj vimeo stranici, film je imao u SAD-u, Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Ukrajini, Grčkoj, Rusiji, Meksiku, Portugalu, Brazilu, Francuskoj i Kanadi. Univerzalna tema, dječja tematika i vrhunska animacija u tehnici stop motion lutka filma su učinili ovaj film međunarodno toliko zanimljivim", rekao je producent filma Jure Bušić

Film Balada o fruli i ogrlici će krajem 2020. i početkom 2021. nastaviti s festivalskom distribucijom te će se nakon toga početi prikazivati na VOD platformama (video on demand/video na zahtjev) i televizijama. 

Radnja filma smještena je u kameno doba, kada mladi Slovenac izumi prvu frulu, a Hrvatica prvu ogrlicu na svijetu. Mladi se par sretne i zaljubi, no njihova se plemena otvoreno sukobe. Početak je to jedne velike avanture.

Scenarist filma je Siniša Bahun, skladatelj i oblikovatelj zvuka Darko Hajsek, direktor fotografije Dario Hacek, a film je nastao pod okriljem Jake produkcije, koja je zadužena i za festivalsku distribuciju. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Krapinsko-zagorska županija. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Balada o fruli i ogrlici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.