Preskoči na glavni sadržaj

Animateka u Ljubljani: posebno priznanje filmu 11 Vuka Jevremovića i nagrada projektu Noć cvate Kate Gugić 

Na neto završenom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ljubljani, Animateka, posebno priznanje članice žirija Jelene Popović dobio je film 11 autora Vuka Jevremovića. Uz to, na industrijskom dijelu festivala, u pitching sekciji, nagrađen je projekt Kate Gugić, Noć cvate. Ovogodišnje, 19. izdanje festivala održavalo se od 28. studenog do 4. prosinca. 

"Moje posebno priznanje ide filmu koji, suprotno s korumpiranim institucijama koje unovčuju ljubav prema ovom sportu, prikazuje veliku ljepotu i još veći pritisak neumoljivog plesa linija," stoji u obrazloženju članice žirija Jelene Popović o filmu 11 Vuka Jevremovića

Kratkometražni animirani film prikazuje tri majstora nogometne igre... Mogu napraviti čuda u toku igre i dati nemoguće golove... ali što se događa u njihovim glavama neposredno prije izvođenja jedanaesteraca?

Vuk Jevremović za film potpisuje scenarij, režiju, animaciju, dizajn i produkciju, a montažu je radila Iva Kraljević, dok je za glazbu zaslužan Luka Šulić. Distributer filma je Bonobostudio. 

Popis svih nagrađenih naslova na ovogodišnjoj Animateci možete pronaći na ovoj poveznici

11 je slavio na ovogodišnjem Animafestu u Zagrebu, gdje je proglašen najboljim filmom u hrvatskoj konkurenciji , a prikazan je na mnoštvu regijskih i svjetskih festivala poput onih u Ottawi, Leuvenu, Bilbau, Pekingu i mnogim drugima. 

Osim toga, na industrijskom dijelu festivala, u sklopu pitching laba Rise&Shine, nagrađen je hrvatski projekt animiranog filma Noć cvate (Nightboom) autorice Kate Gugić i producentice Vanje Andrijević (Bonobostudio). Pitching lab Rise&Shine održao se u organizaciji CEE Animationa, Animafest Zagreba i Animateke u Ljubljani. 

Noćni cvat prikazuje stanovnike gradića u trenutku kada se lagano uspavljuju i prebacuju u drugačije stanje uma. U međuvremenu, neki se njihovi dijelovi tek bude - to je utješno, ali i tajanstveno i puno nepoznanica. 

Kako noć padne na gradić, njegovi se stanovnici lagano udalje i prebace u drugačije stanje uma. U međuvremenu se neki njihovi dijelovi tek bude. Ugodan je i utješan, ali i tajanstven i pun nepoznanica.

"Ovaj projekt je pokrenut iz moje želje da se odmaknem od klasičnog linearnog pripovijedanja fokusiranog isključivo na likove. Snimajući diplomski film, povremeno sam se osjećala ograničena okvirima filma koje sam si postavila. Također sam htjela istražiti animaciju prostora koji okružuje likove, njihove međusobne odnose i interakcije. Dio inspiracije dolazi iz niza potresa u mom gradu i dojma da se prostor miče kao da oživljava, kao i iz mog rada u scenografiji," rekla je Gugić o projektu Noćni cvat. 

Animateka je festival usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.