Preskoči na glavni sadržaj

Anibar 2019.: hrvatski filmovi i fokus program

Na desetom izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar koji se od 15. do 21. srpnja održava u gradu Peć na Kosovu, prikazat će se pet hrvatskih naslova u natjecateljskim programima te pet u fokus programu posvećenom suvremenoj hrvatskoj animaciji.

Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji. Riječ je o hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (Adriatic Animation) koja je svoju svjetsku premijeru imala na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij, a njih oboje su, uz Darka Vidačkovića, zaslužni i za animaciju. 

U sklopu regijskog natjecateljskog programa prikazuju se četiri naslova: Udahnut život, Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali, Jedan od mnogih i Mačka je uvijek ženska

Udahnut život djelo je Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, koji potpisuju scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka. Film je producirala Vanja Andrijević (Bonobostudio), a publici se prvi put predstavio na festivalu u Oberhausenu. Hrvatsku premijeru imao je na Animafestu. 

Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali redatelja i scenarista Daniela Šuljića, koji je uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, radio i animaciju, nastao je u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan). 

Novi uradak Petre Zlonoge Jedan od mnogih prikazao se na svim većim festivalima u regiji (Animateka, Animafest, Dani hrvatskog filma), kao i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Melbourneu MIAF. Film je nastao u produkciji Bonobostudija (Vanja Andrijević). 

U istoj sekciji natječe se i dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska autorica Martine Meštrović i Tanji Vujasinović (produkcija Kreativni sindikat) koje su, uz ostale, nedavno dobile i nagradu 'Vedran Šamanović' koju dodjeljuje pet filmskih udruga: Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez. 

Uz filmove u natjecateljskim programima, posjetitelji Anibara moći će u petak, 19. srpnja, pogledati i fokus program 'Suvremena hrvatska animacija' u sklopu kojeg se prikazuje pet naslova: 1000 Danijela Žeželja (Zagreb film), Silencium Marka Meštrovića i Davora Međurečana (Kreativni sindikat), Levijatan Simona Bogojevića Naratha (Kenges), Dota Petre Zlonoge (Kinoklub Zagreb) i Život s Herman H. Rottom Chintis Lundgren (Adriatic Animation). 

Fokus program nastao je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. 

Osim toga, u sklopu popratnog programa 'Balkanska priča', Daniel Šuljić će dan ranije, 18. srpnja održati predavanje o svojem pristupu filmskom stvaralaštvu naziva 'Ovako ja to radim - Animacijski put Daniela Šuljića', a publika će moći pogledati i njegova najvažnija ostvarenja poput Evening star, Sunce, sol i more, Kolač, Film s djevojčicom, Kurzes Leben, Stakleni čovjek.

'Publici ću predstaviti svoj razvoj, od prvih utjecaja, prvih susreta s animacijom, studiranja i studentskih filmova u Beču preko profesionalne karijere između Zagreba i Beča. Nadam se da će moje predavanje inspirirati nekog od lokalnih talentiranih mladih ljudi na bavljenje animacijom', rekao je Šuljić tim povodom te dodao kako očekuje 'zanimljiv i inspirativan festival'. 

Međunarodni festival animacije Anibar održava se od 15. do 21. srpnja, a projekcije se odvijaju u četiri kina, od kojih su dva na otvorenom. Osim filmskog programa, festival nudi i radionice, rasprave, panele i sastanke s filmašima, prezentacije i pitching sesije. 

Više o festivalu potražite na njihovoj službenoj Facebook stranici

Naslovna fotografija: vizual festivala Anibar 2019.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.