Preskoči na glavni sadržaj

Agina kuća u natjecateljskom programu 54. izdanja festivala u Karlovym Varyma

Aginu kuću režirala je Kosovarka Lendita Zeqiraj, a hrvatski koproducent je produkcijska kuća Woof Films. Ovaj se debitantski dugometražni igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary prikazuje u natjecateljskoj sekciji East of the West uz još 11 naslova. 

Uz režiju, Lendita Zeqiraj potpisuje i scenarij, a priča je to o devetogodišnjem Agi koji živi s pet žena u kući izvan grada. Dok se potajno trudi pronaći nestalog oca, novac zarađuje prodajom cigareta na ulici. Ondje upoznaje Ceru, arogantnog i nasilnog čovjeka koji ima zabranu prilaska kući zbog zlostavljanja jedne od stanarki. Ali kad jedna žena pokuša samoubojstvo, Cera je jedini u blizini da pomogne Agi odvesti je u bolnicu.

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Sofian El Fani, kostimografkinja Krenare Rugova i scenograf Burim Arifi. Uloge nose: Arti Lokaj, Rozafa Çelaj, Basri Lushtaku, Adriana Matoshi, Shengyl Ismaili i Melihate Qena. Producent filma je Bujar Kabaši, a koproducenti su Ron DyensGenc Permeti. Za produkciju je bila zadužena n’Art Creative Studio s Kosova, a za koprodukciju Woof Films (Hrvatska), Sacrebleu Productions (Francuska) i SKA-NDAL Production (Albanija). Film su podržali Kosovo, Albanski nacionalni centar za kinematografiju (ANCC), Grad Vrgorac, MEDIA i Ured premijera Republike Kosovo.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Agina kuća će na 54. izdanju festivala u Karlovym Varyma imati svoju svjetsku premijeru te ga ujedno i otvoriti. 

Ovogodišnji filmski festival u Karlovym Varyma održat će se od 28. lipnja do 6. srpnja, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filma Agina kuća

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.