Preskoči na glavni sadržaj

Agina kuća dobila posebno priznanje u Karlovym Varyma

Debitantski dugometražni igrani film Kosovarke Lendite Zeqiraj osvojio je posebno priznanje žirija Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) na 54. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary. 

Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu Agina kuća zbog 'smionog i nijansiranog filmskog stvaralaštva koje prenosi složenu i dirljivu žensku priču viđenu kroz oči djeteta', kako stoji u objašnjenu. Žiri FEDEORA činili su Maja Bogojević iz Crne Gore, Pavlina Jeleva iz Bugarske, te Chiara Spagnoli Gabardi iz Italije. 

Aginu kuću režirala je Lendita Zeqiraj koja potpisuje i scenarij, a priča je to o devetogodišnjem Agi koji živi s pet žena u kući izvan grada. Dok se potajno trudi pronaći nestalog oca, novac zarađuje prodajom cigareta na ulici. Ondje upoznaje Ceru, arogantnog i nasilnog čovjeka koji ima zabranu prilaska kući zbog zlostavljanja jedne od stanarki. Ali kad jedna žena pokuša samoubojstvo, Cera je jedini u blizini da pomogne Agi odvesti je u bolnicu.

Film je nastao u produkciji kosovarske kuće n’Art Creative Studio i koprodukciji hrvatske Woof Films, francuske Sacrebleu Productions te albanske SKA-NDAL Production. 

Agina kuća se na Karlovym Varyma natjecala uz još 11 naslova u sekciji East of the West, a projekcija na tom festivalu bila joj je ujedno i svjetska premijera. 

Žiri FEDEORA svoju je nagradu dao filmu Passed by Censor redatelja Serhata Karaaslana. Glavnu festivalsku nagradu Kristalni globus osvojio je bugarski film Father Kristine Grozeve i Petra Valchanova

54. Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma održao se od 28. lipnja do 6. srpnja, a posjetitelji su imali prilike pogledati 177 naslova. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scena iz filma Agina kuća

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.