Preskoči na glavni sadržaj

9. izdanje DOKUarta donosi jedanaest dokumentaraca, od čega četiri hrvatske premijere

9. DOKUart – festival dokumentarnog filma u Bjelovaru održava se od 4. do 10. listopada. U sedam dana festivala u glavnom je programu jedanaest dokumentaraca, od kojih će četiri na festivalu imati svoju hrvatsku premijeru.

Uz dva kratka Ples sa stilom (In stijl dansen, Dancing with Style) Xandera de Boera te Hitni pozivi (Hätäkutsu, Emergency Calls) Hannesa Vartiainena i Pekke Veikkolainena, na rasporedu su i dvije dugometražne premijere; danski film Sepideh Berita Madsena iz 2013. godine o djevojci koja želi postati astronaut i njemački film Ples u Jaffi (Dancing in Jaffa) redateljice Hille Medalie, u čijem je fokusu četverostruki svjetski plesni prvak Pierre Dulaine koji se vraća u svoj rodni grad Jaffu te u 10 tjedana plesu i natjecanjima poučava židovsku i palestinsku djecu. Bjelovarski gledatelji također će moći pogledati igrano-dokumentarnu Epizodu u životu berača željeza Danisa Tanovića i švedski dokumentarac Izmješteni (Displaced PerssonsÅse Blanck i Johana Palmgrena.

Od domaćih filmova u glavnom programu tu su Moj zanat Mladena Matičevića, biografski film o Arsenu Dediću koji pokušava odgovoriti na pitanje tko je čovjek iza muzike, Ljubavna odiseja Tatjane Božić, dokumentarac koji se bavi kompleksnošću suvremene ljubavi, Autofocus Borisa Poljaka u čijem je fokusu crkva svetog Nikole iz 12. stoljeća te hrvatska manjinska koprodukcija Kismet grčke redateljice Nine Marie Paschalidou, koja govori o fenomenu uspjeha turskih sapunica. Bit će prikazan i hrvatski klasik iz 1970-ih Specijalni vlakovi Krste Papića.

Sastavni dio DOKUart festivala je i Mali DOKUart koji nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, a tu su i predavanja uglednih dokumentarista te projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce.

Nakon osam godina 9. DOKUart se prvi put održava u novoizgrađenoj kinodvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, pa festivalska publika napokon može gledati filmove u idealnim uvjetima digitalne kinodvorane.

DOKUart se održava u organizaciji Udruge za promicanje kulture DOKUart i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Selektorica programa je Bjelovarčanka koja živi i radi u Nizozemskoj, Rada Šešić, dokumentaristica i ugledna suradnica mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma i profesorica na Fakultetu za teoriju i povijest filma u Amsterdamu.

Raspored projekcija potražite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: DOKUart 2013., 9. DOKUart logo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.