Preskoči na glavni sadržaj

72 dana Danila Šerbedžije od danas u hrvatskoj kinodistribuciji

Dugometražni igrani prvijenac scenarista i redatelja Danila Šerbedžije Sedamdeset i dva dana, nakon svečane zagrebačke premijere održane ovog utorka, od danas kreće u redovnu hrvatsku kinodistribuciju.

Ova gorko-slatka komedija na ovogodišnjem 57. festivalu igranog filma u Puli osvojila je tri Zlatne arene, Rade Šerbedžija za glavnu mušku ulogu, Bogdan Diklić za sporednu ulogu i Snježana Gorup za masku. Publika na festivalu u Puli film je nagradila najvišom ocjenom te je nagrađen i nagradom Zlatna vrata Pule. Na festivalu u Zadru, Zadar Film Forum, film je također osvojio nagradu publike, a na festivalu u Crnoj Gori Rade Šerbedžija osvojio je nagradu za najboljeg glumca.

Radnjom smješten u Liku, priča se vrti oko obitelj Paripović kojoj je jedini izvor zarade američka mirovina djeda Đurđa koju prima njegova udovica, "baba" Neđa. Vrlo brzo Neđa umire i egzistencija obitelji biva ugrožena. Glava obitelji Mane, njegov sin Todor te brat Joja smišljaju plan da iz doma za stare i nemoćne ukradu zamjensku "babu" i tako nastave dobivati mirovinu. Sa idejom su svi oduševljeni osim Jojinog sina Branka koji želi pobjeći što dalje od njih.

Glavne uloge u filmu osim već spomenutih Rade Šerbedžije i Bogdana Diklića tumače Krešimir Mikić, Živko Anočić i Mira Banjac. Direktor fotografije je Sasha Rendulic, montažerka Ivana Fumić, scenograf Mario Ivezić, kostimografkinja Željka Franulović, skladatelj Miroslav Tadić, a producent filma Ivan Maloča.

Film će prvo biti prikazivan u Zagrebu, a uskoro i u ostalim većim hrvatskim gradovima. Svečana premijera u Rijeci zakazana je za četvrtak, 28. listopada.

Sedamdeset i dva dana nastao je u produkciji Interfilma iz Zagreb te u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, Vansom iz Srbije i Lijenim Filmom iz Hrvatska.

Film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.