Preskoči na glavni sadržaj

7. PitchADU spaja studente Akademije dramske umjetnosti i domaću AV industriju

Na Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti (Frankopanska 22) u petak 24. svibnja 2024. u 16 sati održat će se 7. izdanje PitchADU – jedinstvenog događanja na kojem studentice i studenti ADU imaju priliku svoje najbolje ideje predstaviti profesionalcima iz struke.

PitchADU je jednodnevno događanje, forum na kojem studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu imaju priliku predstaviti svoje projekte vodećim stručnjacima iz domaće audiovizualne industrije, a nastao je kao rezultat suradnje Akademije dramske umjetnosti, najstarije visokoškolske institucije u Hrvatskoj koja obrazuje buduće filmske profesionalce, i Društva hrvatskih filmskih redatelja, u organizaciji studenata i studentica Odsjeka produkcije.

Središnji cilj PitchADU foruma jest omogućiti studentima da svoje projekte prezentiraju pred relevantnim profesionalcima putem kratkih prezentacija, odnosno pitchinga, što im pruža jedinstvenu priliku za uspostavljanje kontakata u industriji i stjecanje dragocjenog iskustva u prezentiranju projekata pred stručnjacima. Uz podršku iskusnih producenata i ostalih profesionalaca, mladi autori imaju šansu osigurati financiranje, pronaći partnere i/ili suradnike za svoje projekte, što je bio slučaj s projektima na prethodnim izdanjima PitchADU-a.

PitchADU će tako i ove godine ugostiti predstavnike televizija, produkcijskih kuća, festivala i umjetničkih udruga kao i filmske redatelje, nezavisne producente i druge stručnjake zainteresirane za sudjelovanje, podršku ili suradnju na projektima. Događaju prisustvuju i predstavnici ključnih institucija poput Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i medija te Vijeća za elektroničke medije.

Na 7. izdanju pitching foruma predstavit će se čak 11 studentskih projekata koji obuhvaćaju širok spektar formi i žanrova, od kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova do YouTube serijala.

Kao popratni program Pitching foruma, održat će se masterclass s početkom u 12h, pod nazivom "Behind the scenes: Tajna uspjeha domaćih dokumentarnih TV formata", na kojem će redatelji Saša Ban, Filip Filković Philatz i Tomislav Šoban govoriti o svojem iskustvu rada na uspješnim TV dokumentarnim serijalima Dulum zemlje, Moderna vremena i Betonski spavači. Masterclass će moderirati student 1. godine diplomskog studija Produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata David Uranjek.

Projektu odabranom od strane stručnog žirija dodijelit će se novčana nagrada u iznosu od 700 eura, a sponzor nagrade je Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Uz to, studenti mogu osvojiti i druge nagrade koje daju sponzori i partneri. Pobjednika ovogodišnjeg pitching foruma izabrat će tročlani žiri sastavljen od profesionalaca koji čine producent Matej Merlić, redatelj Josip Žuvan, član Društva hrvatskih filmskih redatelja, te producentica i programska direktorica Zagreb film festivala, Selma Mehadžić.

Nakon pitching foruma slijedi petnaestominutna prezentacija o putu studentskog filma Fleka od prošlogodišnjeg PitchADU do European Short Pitcha u francuskom Rennesu pod nazivom Fleka - od PitchADU do European Short Pitcha.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.