Preskoči na glavni sadržaj

68. Međunarodni festival kratkog filma u Oberhausenu: solidarnost kao disrupcija

Tematski program 'Solidarnost kao disrupcija' zamišljen i planiran za otkazano izdanje Festivala 2020. godine, transformirao se tijekom protekle tri godine – od inicijalnih planova 2019., preko perioda pandemije i otkazivanja 2020., prilagoođavanja nekoliko segmenata 2021. godine u digitalnom formatu za online prikazivanje – da bi se završni dio vratio u kino Festivala, u formi Epiloga, koji se sastoji od projekcija i jednog programa razgovora. Kustosice su Branka Benčić i Aleksandra Sekulić, a program se odvija od 7. do 9. svibnja. 

Ovo turbulentno putovanje od ideje solidarnosti kao disruptivne akcije, kroz njene različite adaptacije i faze, odražava mnoge promjene i izazove. Program podsjeća na povratak na moć filma i kina da transformira naš epistemološki okvir i oslobodi našu perspektivu obrazaca koji nam se nude od strane dominatnih režima znanja i percepcije. 'Epilog' donosi dva programa projekcija: 'Poetske transformacije' i 'Performativne geste – (od)učavanje od...', koje se odnose prema kinu kao prostoru vremena koje smo proveli zajedno.

Program 'Poetske transformacije' će preispitivati sposobnost umetnosti i filma u vremenu globalnih transformacija koje danas prijete da revidiraju povijest političkih emancipacija. Filmski program istražuje umjetnički potencijal, imaginaciju i društvene preobražaje, on stavlja u pogon zajedničko vrijeme zajedno s poezijom, glazbom, vizualnom umjetnošću i otvara mogućnosti resetiranja naše senzibilnosti – s djelima autora i autorica kao što su: Cecilia Vicuna, Katarina Zdjelar, Laida Lexurndi, Apitchapong Weerasethakul, Bojana Marjan

Program 'Performativne geste' predstavlja raspravu o odnosima slobode, društva i umetnosti s gledišta (od)učavanja kroz destablizaciju pojmova koji su ograničeni njihovim okamenjenim definicijama (Mladen Stilinović, Zoran Popović, Straub - Huillet, Vlado Kristl); spajajući filmove koji preispituju pojmove i metode, kontradikcije i otpore – geste (de)institucionalizacije, (od)učavanja i širi kontekst institucionalne kritike. 

Program će zaključiti razgovor uz koreografski strukturirane rituale Parade Dušana Makavejeva, ritmove pokreta 'Solidarnosti' kod Joyce Wieland, dok svjedočimo ponovnom osvajanju javnog prostora u Priči sa istočne strane Igora Grubića. U razgovoru uz kustosice Branku Benčić i Aleksandru Sekulić sudjeluju Igor Grubić i Tanja Vrvilo.

Kompletan program nalazi se u prilogu s gornje desne strane teksta. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Početnica 1, 2, 3

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.