Preskoči na glavni sadržaj

67. Oberhausen isključivo online; dva hrvatska naslova u natjecateljskim programima festivala

Dva hrvatska filma svoju će svjetsku premijeru imati na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se isključivo online odvija od 1. do 10. svibnja. 

Festival u Oberhausenu bio je prvi koji se prošle godine u Njemačkoj održao u online okruženju, a sada se, godinu dana kasnije, ponovno održava u istoj formi. Iako je prvo bilo najavljeno da će se održati u hibridnom obliku, i u ovom, online izdanju, ne mijenja se ništa (filmovi, imena konkurencija...) osim okruženja i načina prikazivanja filmova. Tako će se naslovi iz svih osam natjecateljskih sekcija prikazati putem online festivalske platforme, a u sklopu festivala publika će sveukupno moći pogledati više od 400 kratkometražnih uradaka. 

Najnoviji kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, Split, svoju će svjetsku premijeru imati u Međunarodnoj konkurenciji

Split je intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, gradu iz kojeg autorica potječe. Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljudi čiji se putevi razilaze. 

Film je režirala i producirala Renata Poljak, za kameru je zadužen Boris Poljak, a za montažu Jan Klemsche. Kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva IvanSplit nastaje pod okriljem Udruge REA. 

Renata Poljak već treću godinu zaredom ima film u konkurenciji prestižnog Oberhausena. Na prošlogodišnjem izdanju prikazivao se njen Porvenir (66. izdanje), a 2019. godine (65. izdanje), također u natjecateljskom programu, svoju je svjetsku premijeru imao film Još jedan odlazak

U spomenutom programu prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja. Filmovi u konkurenciji 'bore' se za Veliku nagradu grada Oberhausena (Grand Prize of the City of Oberhausen), a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma. 

Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, u sklopu 67. festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu odvija se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja. Filmovi će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja. Više od polovice filmova u ovom programu režirale su žene, a 14 će naslova imati svjetske premijere. 

U spomenutoj online konkurenciji prikazuje se film Dragi Aki autorice Nine Kurtele. Riječ je o svojevrsnoj vizualnoj meditaciji o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu. Film je strukturiran kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju. Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika. 

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata. Autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica  filma, a uz Jasnu Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu. Ovogodišnji festival odvija se u isključivo online od 1. do 10. svibnja, a sve ostale detalje potražite na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Split; Dragi Aki

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.