Preskoči na glavni sadržaj

46. FEST: Svjetska premijera Comic Sansa; hrvatski filmovi u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima festivala

Komedija Comic Sans redatelja Nevija Marasovića uvrštena je u međunarodni natjecateljski program Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST čije će se 46. izdanje održati od 23. veljače do 4. ožujka 2018. Bit će to ujedno i svjetska premijera filma koji 8. ožujka kreće u redovitu kinodistrubuciju u Hrvatskoj. Osim toga na istom će se festivalu prikazati i Agape Branka Schmidta, Egzorcizam Dalibora Matanića, Fuck Off I Love You Anđela Jurkasa i Žaba Elmira Jukića.

U glavnom natjecateljskom programu koji je međunarodnog karaktera prikazat će se 16 ostvarenja (iz 12 zemalja), među kojima i dva hrvatska naslova. Riječ je o Comic Sansu redatelja Nevija Marasovića i dugometražnom igranom filmu Agape Branka Schmidta. Podsjetimo, prošle godine glavnu nagradu FEST-a odnio je Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, a filmove 46. FEST-a ocjenjivat će žiri u sastavu: Milčo Mančevski, redatelj, predsjednik žirija (Makedonija, SAD), Mila Turajlić, glumica (Srbija), Jovan Jovanović, redatelj (Srbija), Gordan Kičić, glumac (Srbija) i Elma Tataragić, festivalska selektorica (BiH).

Egzorcizam Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu nenatjecateljskog programa pod nazivom 'Specijalne projekcije'. Ovaj psihološki horor nedavno je osvojio Grand Prix za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu fantastike u Braziliji što je bio prvi međunarodni festival na kojem je Matanićev film sudjelovao i prva nagrada koju je osvojio. U ostalim nenatjecateljskim sekcijama FEST-a prikazat će se još dva domaća naslova: Fuck Off I Love You Anđela Jurkasa i manjinska hrvatska koprodukcija Žaba Elmira Jukića (hrvatski koproducent je Propeler Film). 

Uz domaće naslove koji se prikazuju na ovogodišnjem FEST-u, filmski profesionalci iz Hrvatske članovi su nekih od žirija pa će tako o najboljem filmu u programu 'Srpski film', između ostalih, odlučivati redatelj Lordan Zafranović (predsjednik žirija) i skladatelj Alen Sinkauz (član žirija). Jedan od članova žirija programa FEDEORA je i filmski kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa Zlatko Vidačković, a ravnateljica Pula film festivala Gordana Restović članica je žirija 'nagrade kritičara Nebojša Đukelić za najbolji film iz regije'. 

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. Njegovo 46. izadnje na raznim lokacijama u Beogradu održava se od 23. veljače do 4. ožujka 2018., a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Comic Sans i Agape; vizual 46. FEST-a 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.