Preskoči na glavni sadržaj

46. Clermont-Ferrand: Cul-de-Sac u konkurenciji; svjetska premijera Borisove pekarnice

Kratkometražni hrvatsko-portugalski igrano-eksperimentalni film Cul-de-Sac redatelja Vanje Vascarca i Mária Maceda uvršten je u natjecateljski program prestižnog festivala kratkometražnih filmova u francuskom Clermont-Ferrandu. Animirani film Borisova pekarnica Maše Avramović, koja nastaje u francusko-švicarsko-hrvatskoj koprodukciji (Jadranska animacija) u dječjem će programu imati svjetsku premijeru. Poseban program posvećen europskim autoricama donosi još dva hrvatska animirana filma. Ovogodišnje, 46. izdanje festivala, odvija se od 2. do 10. veljače.

Cul-de-Sac prati grupu skejtera zaglavljenih u trgovačkom centru, iz kojega se čini kao da nema izlaza. Trenutke provode tumarajući praznim hodnicima i prostorijama, dok ih mrtvo vrijeme polako sve više opkoljuje.

Film su režirali Vanja Vascarc i Mário Macedo. Snimatelj je Filip Romac, asistent režije Tin Žanić, a oblikovanje zvuka je radio Maurício D’Orey. Film je nastao u koprodukciji tvrtki Olhar de Ulisses (Portugal) i Vertigo Media (Hrvatska), a međunarodnu distribuciju filma preuzela je Agência, portugalski distributer koji djeluje uz temeljnu podršku Portugalskog filmskog instituta.

Film je svjetsku premijeru imao u konkurenciji portugalskog festivala Curtas Vila do Conde, a u francuskom Clermont-Ferrandu predstavit će u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa, uz još 65 naslova iz 51 zemlje.

U sklopu programa programa s filmovima za djecu (Enfants) premijerno će se prikazati kratkometražni animirani film Borisova pekarnica autorice Maše Avramović.

Seoski pekar Boris svako jutro svojim susjedima napravi svježi kruh i peciva, sve dok odjednom počne neprestano kihati. Postao je alergičan na brašno! Kako će nastaviti peći za sve u selu?

Film nastaje u francusko-švicarsko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation). Uz koproducenta Ivezića, koji je radio i kompoziting, od hrvatskih filmaša, na filmu su radili i montažerka Iva Kraljević, dizajner zvuka Jure Buljević te asistent režije Marko Dješka.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu ove godine svoj panoramski program Eurovisions posvećuje autoricama iz cijele Europe. Program će festivalskoj publici predstaviti 22 naslova, odnosno 24 autorice iz 25 zemalja. Tu je uvršten i estonsko-hrvatsko-kanadski animirani film Manivald autorice Chintis Lundgren (2017.), čiji je koproducent i koscenarist Draško Ivezić (Jadranska animacija) te Deer Boy Katarzynw Gondek koji je realiziran u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Barbara Vekarić, Filmska udruga Motion). 

Ovogodišnji, 46. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održat će se od 2. do 10. veljače. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa (međunarodni, nacionalni i Lab), a svake godine nudi i bogat popratni program. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.