Preskoči na glavni sadržaj

4. ETNOFILm festival

3. svibnja u Rovinju počinje 4. festival etnografskog filma ETNOFILm. Uz natjecateljski program, organizatori najavljuju radionicu vizualne antropologije i montaže filma i zanimljiva popratna događanja, a na festival stižu i posebni gosti, svjetski priznati profesori antropologije Jay Ruby i Marcus Banks.  

Ovogodišnje, četvrto izdanje ETNOFILm festivala, međunarodnog etnografskog filmskog festivala, održat će se od 3. do 5. svibnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

Od 126 prijavljenih filmova, u natjecateljskom dijelu prikazat će se 24 filma domaće i svjetske produkcije. Nagrade, u četiri kategorije, dodjeljuje stručni žiri kojeg čine Nicole Hewitt, docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije i Etami Borjan, znanstvena novakinja na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta iz Zagreba, a kojim predsjeda Jacques Lombard, direktor pariškog Međunarodnog festivala etnografskog filma Jean Rouch. Sve projekcije su besplatne.

U popratnom programu, od 27. travnja do 3. svibnja, uz podršku UNESCO-vog ureda iz Venecije održat će se radionica vizualne antropologije pod vodstvom profesora Alana Grossmana iz Dublina, prošlogodišnjeg laureata ETNOFILm festivala. 2. svibnja održat će se i okrugli stol na kojem će gostovati mladi vizualni antropolozi s područja jugoistočne Europe okupljeni temom perspektiva vizualne antropologije i kulturnih politika svojih zemalja u domeni očuvanja nematerijalne baštine.

4. ETNOFILm festival ugostit će eminentne profesore antropologije, Marcusa Banksa i Jayja Rubyja. Marcus Banks je profesor socijalne antropologije na Oksfordskom sveučilištu čiji je uži interes film kolonijalne Indije, povijest etnografskog filma i razvijanje metodologije vizualnog istraživanja, a Jay Ruby je profesor emeritus odsjeka za antropologiju filadelfijskog Sveučilišta Temple i jedan od utemeljitelja vizualne antropologije. Osim što će gostovati na festivalu, dvojac će predstaviti nedavno objavljenu knjigu Made to be seen: Perspectives on the History of Visual anthropology u petak (4. svibnja) u 15 h. U subotu od 10 do 13 h održat će se Doručak s Jayom i Marcusom.

Jay Ruby će održati predavanje, a bit će prikazan i njegov film Povratna promišljanja: Filmska studija o seoskoj dražbi, jedinstveno promišljanje i ispitivanje uspjeha i promašaja filma Seoska dražba kao antropološkog filma. Marcus Banks održat će predavanje na temu Indijski kolonijalni film u kojem razmatra načine na koje se arhivski film može proučavati, koristeći vlastita iskustva proučavanja arhivskih filmova iz kolonijalne Indije te istraživajući načine na koje se arhiv sam po sebi može etnografski proučavati.

Nagradna skulptura ETNOFILm festivala autorice Željke Rončević inspirirana je rovinjskim simbolom – plodom šipka – koji se nalazio na prvom grbu grada Rovinja.

ETNOFILm - službene stranice

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.