Preskoči na glavni sadržaj

24. Mecal Pro: filmovi Bonobostudija na Međunarodnom festivalu kratkometražnog i animiranog filma u Barceloni

Film Sve te senzacije u mom trbuhu autora Marka Dješke prikazat će se u sklopu natjecateljskog programa 24. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Mecal Pro u Barceloni. Osim toga, na festivalu se prikazuje i retrospektiva filmova nastalih u produkciji i/ili distribuciji zagrebačkog Bonobostudija. Festival se održava od 24. ožujka do 11. travnja. 

Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke prikazuju se u sklopu natjecateljskog programa animiranog filma, a publika će ga u Barceloni imati priliku pogledati 25. ožujka. Film je svoju svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije. Otada je prikazivan i nagrađivan na nizu festivala diljem svijeta, uključujući one u Ottawi, gdje je nagrađen za najbolji scenarij (Marko Dješka), španjolskoj Valenciji, gdje se ovjenčao nagradom za najbolji kratkometražni film te u Manchesteru, gdje je osvojio posebno priznanje.

Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. Za distribuciju filma u Hrvatskoj zadužen je Bonobostudio. 

Upravo je toj hrvatskoj produkcijskoj i distribucijskoj kući posvećen i poseban program na festivalu Pro Mecal u Barceloni. 

"Njihovi su kratki filmovi konstanta na našem festivalu. U ovoj restrospektivi moći ćemo uživati u odabranim višestruko nagrađivanim animiranim radovima nastalima raznim tehnikama", najavljuje Pro Mecal. 

U retrospektivnom programu prikazat će se sedam naslova: Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Levitacija Marka Meštrovića, Noćna ptica Špele Čadež, Otac Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Veljka Popovića, Rositse Raleve i Dmitryja Yagodina, Biciklisti Veljka Popovića i Ona koja mjeri Veljka Popovića. 

Retrospektiva Bonobostudija na rasporedu je 27. ožujka, a publika će ju moći pogledati u Francuskom institutu u Barceloni (Institut français en Barcelona). 

Mecal Pro je festival namijenjen kratkoj formi koji je tijekom godina postao jedan od najvažnijih manifestacija tog tipa u Španjolskoj. Festival se snažno zalaže za promicanje vidljivosti i promociju kratkometražnih filmova, ne samo pred publikom, nego i pred profesionalcima iz filmske industrije koji na festivalu mogu sudjelovati u raznim popratnim programima. Mecal je posvećen poticanju talenata u nastajanju putem raznih događanja i nagrada namijenjenim mladim autorima. 

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Pro Mecal odvija se od 24. ožujka do 11. travnja, a posjetitelji će moći pogledati više od 350 naslova. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.